Hidroksiklorokin (Malcovir u BiH): Francuska, Italija i Belgija obustavljaju upotrebu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa

Britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 28.05.20 u 13:11
https://bit.ly/36JaHPt
Vlade europskih država u srijedu su odlučile zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina, prenosi Novi list/Hina.

Britanska agencija za lijekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od tjedna nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oxfordu a djelomice ga financira zaklada Billa i Melinde Gates trebalo je uključiti i do 40 tisuća medicinskih djelatnika.

“Sva istraživanja o utjecaju hidroksiklorokina na covid-19 ostat će pod pozornim nadzorom”, izvjestili su Reuters iz Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA) dodajući kako svi oni koji su uključeni u ova istraživanja procjenjuju sve moguće rizike.

Reuters podsjeća kako je nakon početnih naznaka da bi ovaj lijek mogao biti od pomoći pacijentima oboljelima od koronavirusa američki predsjednik Trump postao odlučnim zagovornikom njegove široke uporabe potvrdivši kako i sam uzima hidroksiklorokin “da bi spriječio zarazu”.

No najnovije studije pokazale su kako postoje razlozi za oprez a britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma.

Medicinske ustanove u Italiji i Francuskoj upozorile su kako hidroksiklorokin ne bi trebalo koristiti osim u slučaju kliničkih ispitivanja a belgijski regulator pozvao je da se pri mogućoj uporabi uzmu u obzir svi postojeći rizici.

U Bosni i Hercegovini farmaceutska kuća ZADA iz Lukavca proizvodi lijek Malcovir, koji je prošao sve faze proizvodnje i kontrole od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i koja ga je odobrila za upotrebu 28. marta 2020. godine.

"Kako je predmetna supstanca pokazala efikasnost kod liječenja pacijenata oboljelih nakon inficiranja virusom SARS-Cov 2 te da je ovaj lijek upao u bolničke protkole za simptomatsku terapiju  pacijenata inficiranih virusom, Zada je lijek stavila na tržište a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala dozvolu za njegovo stavljanje u promet", pojasnili su i Agenciji za Žurnal magazine 

U tekstu "STRUKA UPOZORAVA: MALCOVIR nije lijek za koronavirus i ne bi se smio reklamirati!", Branka Mrkić-Radević navodi nekoliko problema sa plasmanom ovog lijeka na tržište BiH:

"Prvi je svakako njegovo nekritičko reklamiranje i u pojedinim medijima predstavljanje kao lijeka koji liječi koronavirus. Taj lijek, saglasni su stručnjaci, još uvijek ne postoji.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH u članu 76 jasno navodi da je zabranjeno oglašavanje u široj javnosti lijekova koji se izdaju samo na ljekarski recept. Izuzeci od ovog člana postoje – a to su epidemije. Ali taj izuzetak mora dozvoliti direktor Agencije na prijedlog Stručnog vijeća:

- Zabranjeno je oglašavanje lijekova široj javnosti tako da se lijeku pripisuju svojstva koja nema, preuveličavaju pozitivni efekti lijeka, senzacionalistički i na neodgovarajući način opisuju efekti lijeka ili da se na bilo koji drugi način korisnik lijeka dovodi u zabludu."