Zavod za javno zdravstvo FBiH: Preporuke za rad tržnih centara i ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru

Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 28.05.20 u 13:50
https://bit.ly/2X6YYai
Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je donio je odluku da tržni centri mogu ponovo početi sa radom, a odluka je stupila na snagu odmah sa danom njenog donošenja

Odlukom je dozvoljeno otvaranje svih radnji koji se nalaze u tržnim centrima kao i rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, uz propisane epidemiološke mjere koje će se morati poštovati, pisali smo ranije.


Prema preporukama koje je objavio Zavod za javno zdravstvo FBiH u svim poslovnim objektima neophodno je primjenjivati mjere sprečavanja širenja COVID-19 kao i u svim drugim aktivnostima. Ove mjere podrazumjevaju sljedeće:

- Uposlenicima pružiti informacije i edukaciju vezano za prevenciju širenja COVID-19 (materijali se mogu pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, www.zzjzfbih.ba

- Higijena ruku, respiratorna higijena, izbjegavati dodirivanje lica
- Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja
- Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja stanovništva od hranom i vodom prenosivih bolesti.
- Mjere zaštite karakteristične za COVID-19
- Mjere zaštite karakteristične za djelatnost

Tržni centri - Organizacija i uvjeti prostora

-  Provoditi opće mjere navedene na početku ovog dokumenta.

-  Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

-  Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održava zička udaljenost od 1- 2 metra.

-  Broj mušterija koje mogu bi u isto vrijeme unutar centra odredi prema površini prostora. Preporučuje se 10m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100m2.

-  Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

-  Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona zamehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

-  Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

-  Preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.

-  Preporučuje se organizira rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvrši temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

-  Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetočarski saloni i sl.).

Preporuke za mušterije 

-  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

-  Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

-  Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgodi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru. 

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara


-  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

-  Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.