Njemačka štampa o žestokim protestima u SAD: Biti crn ili obojen – to je i dalje težak hendikep

Ni Barack Obama nije imao recept za dvostruko zlo u vidu rasizma i policijskog nasilja, a Donald Trump samo doliva ulje na vatru. Upadljivo je da na trenutnim protestima u Minneapolisu i drugim gradovima učestvuju mnogi koji nisu crnci. Oni pokazuju da cijelo društvo ima problem, a ne samo jedna manjina

AUTOR: DW
OBJAVLJENO: 30.05.20 u 13:58
https://bit.ly/2TTFYKn
Minneapolis se drugi dan zaredom ne smiruje tokom djelimično nasilnih protesta zbog ubistva tamnoputog Georgea Floyda u tom gradu. Prethodno je objavljen potresni snimak na kojem se vidi kako bijeli policajac preko osam minuta koljenom pritiska vrat Floydu, dok ovaj govori „ne mogu da dišem".

„Policajac pritiska koljeno na vrat tamnoputog Georgea Floyda toliko da mu ljekari više nisu mogli spasiti život. Uznemirujuće slike Floyda koji leži na podu i nasilni ekscesi koji su uslijedili u Minneapolisu i drugim gradovima ponovo skreću pažnju na ono što je trulo u američkom društvu", piše Ludwigsburger Kreiszeitung.

Policajac je uhapšen pod optužbom za ubistvo i prijeti mu 35 godina zatvora. Još trojica njegovih kolega koji su bili sa njim izbačeni su sa posla.

„Oscar Grant, Trayvon Martin, Michael Brown, Eric Garner i sada George Floyd – sve Afroamerikanci čije su živote okončali bijeli policajci. Jer su nosili kapuljaču, švercovali cigarete, protivriječili policajcima ili jer su naprosto bili u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu", piše berlinski Tagesspiegel.

List se osvrće i na proteste u Minneapolisu, ali i Atlanti, New Yorku, Los Angelesu, Dalassu, Washingtonu: „Možda demonstranti ovaj put neće prestati da traže promjenu politike – ipak je izborna godina. Upadljivo je da na trenutnim protestima u Minneapolisu i drugim gradovima učestvuju mnogi koji nisu crnci. Oni pokazuju da cijelo društvo ima problem, a ne samo jedna manjina."

Volksstimme iz Magdeburga piše da slike podsjećaju na one iz Birminghama, Alabama, od 1963. godine ili iz Los Angelesa 1992. godine. „Mustra je ista. Bijela policija radi protiv crnaca jednako brutalno kao prije pedeset godina. Crnci u tome vide potvrdu svog uvjerenja ko im je neprijatelj i brane se agresivnim protestom."

Za suzbijanje nereda u Minnesoti angažovana je i Nacionalna garda, mada je, prema izvještajima medija, na ulicama jedva vidno prisustvo snaga bezbjednosti. Protesti su nastavljeni uprkos uvedenom policijskom času, a zabilježen je i vandalizam po prodavnicama.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je predsjednik Donald Trump „iskoristio priliku koju mu je ponudila manjina vandala spremnih na nasilje. Nagovijestio je mogućnost upotrebe vojske i priprijetio: 'Kad počne pljačka, počinje pucanje'. Još je i Barack Obama bio na meti pokreta Black Lives Matter jer nije imao recept za dvostruko zlo u vidu rasizma i policijskog nasilja."

List dodaje da Trump još „doliva ulje na vatru. Ali ovaj zasljepljujući plamen dobro dođe Trumpu u vrijeme kada zemlja broji preko 100.000 mrtvih u epidemiji i više od 30 miliona nezaposlenih – i jedno i drugo sa natprosječno mnogo crnih žrtava."

Reutlinger General-Anzeiger zaključuje: „Biti crn ili obojen – to je u SAD i dalje težak hendikep. I dalje je rasprostranjen više ili manje otvoreni rasizam. Brutalni napadi na crnce su svakodnevica, a Trump pokazuje da, kao bijeli predsjednik, nedvosmisleno preferira svoju boju kože."

Izvor: Za DW pripremio Nemanja Rujević, 30. maj 2020. godine