Otvoren Međunarodni aerodrom Tuzla: Poletio prvi avion za Beč, stigli prvi putnici

Wizz Air je implementirao dodatne higijenske mjere za pojačanu čistoću i održavanje fizičkog distanciranja koje su predstavili u promotivnom videu. Kao dio mjera za zaštitu zdravlja putnika i posade, putnici bi čekiranje i sve kupovine, poput uplata za dodatni prtljag, trebali obavljati online kako bi se smanjila nepotrebna interakcija na aerodromu

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 02.06.20 u 15:48
OSVJEŽENO: 02.06.20 u 15:48
https://bit.ly/2As6GTv
Aviokompanija‌ ‌Wizz‌ ‌Air ‌nastavlja letove iz svoje baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla, objavljeno je na stranici exyoaviation.com.‌

Sa početkom od 2. juna 2020. ‌godine putnici‌ ‌će‌ sa aerodroma u Tuzli ponovo moći putovati na neke od najpopularnijih destinacija u Evropi: Basel-Mulhouse-Freiburg (Švicarska), Eindhoven (Holandija), Billund (Danska), Keln (Cologne), Dortmund, Friedrichshafen, Karlsruhe/Baden-Baden, Memmingen/Munich West, Frankfurt Hahn, Berlin Schoenefeld (Njemačka), Gothenburg Landvetter, Malmo, Stockholm Skavsta (Švedska) i Beč (Vienna - Austrija). ‌

Kako bi pomogao putnicima i posadi da putuju sigurno i bezbrižno, Wizz Air je implementirao dodatne higijenske mjere za pojačanu čistoću i održavanje fizičkog distanciranja koje su predstavili u promotivnom videu (galerija)

Kao dio mjera za zaštitu zdravlja putnika i posade, putnici bi čekiranje i sve kupovine, poput uplata za dodatni prtljag, trebali obavljati online kako bi se smanjila nepotrebna interakcija na aerodromu. U nastojanju da spriječe moguće širenje infekcije, putnici su zamoljeni da se pridržavaju novih pravila fizičke udaljenosti za vrijeme ukrcavanja i iskrcavanja.

S obzirom da HEPA filteri u svim Wizz Airovim avionima filtriraju 99,7% virusa i bakterija iz zraka u kabini, kabinsko osoblje i putnici moraju nositi zaštitne maske tokom leta. Kabinsko osoblje dijeli maramice za dezinfekciju svakom putniku po ulasku u avion, a da bi se minimizirao fizički kontakt, uklonjeni su svi časopisi iz svih aviona i podstiče se beskontaktno plaćanje za sve kupovine unutar aviona. U toku leta, gdje to dozvoljava faktor opterećenja, posada razmatra distanciranje putnika po sjedištima.

Wizz Air nastavlja poštovati svoj strogi dnevni raspored čišćenja, a svi avioni se tokom noći dodatno dezinfikuju, prateći zvanična uputstva.

George Michalopoulos, glavni komercijalni direktor Wizz Aira, izjavio je: “Sretno smo što smo nastavili poslovanje iz Tuzle kako bismo pružili osnovnu uslugu putnicima koji moraju putovati. Naša glavna briga su zdravlje, sigurnost i dobrobit korisnika naših usluga i osoblja. Uveli smo brojne mjere zaštite kako bismo osigurali najbolje moguće sanitarne uslove. Spremni smo dočekati naše putnike u avionima i ohrabrujemo ih da pogledaju naš novi videozapis o sigurnosti tokom putovanja, kao i da bi dobili više detalja o našim novim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama”.

Kao što je i najavljeno, Međunarodni aerodrom Tuzla danas je, nakon više od dva mjeseca počeo sa putničkim prevozom putnika. Jutros je u 6:10 poletio Wizz Air-ov avion za Beč, a stigli su i prvi putnici iz Beča, javljaju reporteri RTV Slon.

Putnici se pridržavaju ranije izrečenih mjera, a kako saznajemo od reporterske ekipe sa terena Granična policija zadržala je na aerodromu porodicu koja je jutros doputovala letom Beč – Tuzla, zbog toga što dva člana porodice imaju austrijsko državljanstvo.

Inače, za sada je u našu zemlju dozvoljen ulazak samo državljanima BiH, Srebije, Hrvatske i Crne Gore.

Kako saznajemo, oni će na aerodromu morati čekati nardni let za Beč koji je planiran tek za subotu.

Kako je za RTV Slon izjavio direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić u stalnom su kontaktu sa aerodromima u zemljama na koje slijeću avioni koji prevoze putnike sa tuzlanskog aerodroma i slijede propise tih zemalja.

Naime, ukoliko se desi da sa tuzlanskog aerodroma poleti putnik koji, zbog određenih mjera i propisa, ne može ući u zemlju u koju je naumio, MAT je dužan platiti kaznu od 5000 eura za svakog putnika kojem je dozvolio prolazak kroz terminal i ukrcavanje na avion, kao i snositi troškove boravka u inostranstvu do povratka u BiH.

Iz Aerodroma apaluju na putnike da prije putovanja informacije o uslovima ulaska u zemlju u kojoj putuju potraže kod Granične policije ili na aerodromu.

Izvor: Wizz Air/ExYuAviation/RTV Slon