Koronavirus: Deksametazon - prvi lijek koji spašava živote

Prvi lijek koji dokazano smanjuje smrtnost od COVID-19 nije neki novi, skupi lijek već stari, jeftin steroid

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 16.06.20 u 19:00
OSVJEŽENO: 16.06.20 u 19:00
https://bit.ly/2V60jgj
U sklopu istraživanja  "Recovery Trial" na Univerzitetu Oxford britanski stručnjaci su otkrili da deksametazon, jefitn i široko dostupan lijek može pomoći u spašavanju života pacijenata teško oboljelih od koronavirusa, piše Michelle Roberts za BBC

Liječenje niskim dozama steroida ​deksametazon (dexamethasone) je veliki uspjeh u borbi protiv smrtonosnog virusa. Smanjuje rizik od smrti za trećinu kod pacijenata na respiratorima. Kod pacijenata "na kiseoniku" smanjuje smrtnost za petinu.

Da je ovaj lijek korišten od početka pandemije u Velikoj Britaniji mogao je spasiti i do 5000 života, izjavili su istraživači.

Vlada Velike Britanije ima na zalihama količine lijeka dovoljne za oko 200.000 tretmana kojeg će kroz zdravstveni sistem  (NHS) staviti na raspolaganje pacijentima

Blizu 19 od 20 pacijenata zaraženih koronavirusom će se oporaviti bez hospitalizacije. Većina hospitaliziranih pacijenata će se također oporaviti, ali nekima će možda biti potreban kiseonik ili respirator (mehanička ventilacija).

Ovim visokorizičnim pacijentima izgleda da pomaže deksametazon. 

Lijek se već koristi za smanjenje upalnih procesa. Deksametazon je jeftin i široko dostupan lijek, a spada u sintetske kortikosteroide. Koristi se u liječenju reumatskih, alergijskih i kožnih bolesti te bolesti očiju, probavnih organa, dišnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika raka, reakcija odbacivanja nakon presađivanja organa itd.

No, pokazalo se da liječenje niskim dozama deksametazona pomaže kod težih slučajeva Covida-19 jer ublažava citokinsku oluju, odnosno pretjeranu imunološku reakciju organizma, piše Jutarnji list.

Tokom kliničkog istraživanja koje je vodio tim sa Oxford University oko 2000 pacijenta u bolnicama su primali deksametazon a u kontrolnoj grupi su pratili 4000 oboljelih koji nisu primali lijek.

Kod pacijenata na respiratorima, lijek je smanjio rizik od smrti s 40% na 28%.
Kod pacijenata kojima je bio potreban kiseonik, rizik od smrti smanjen je s 25% na 20%. 

"Ovo je jedini lijek do sada za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost - i smanjuje smrtnost značajno. To je veliki napredak, tvrdi glavni istraživač prof. Peter Horby.

Vodeći istraživač prof. Martin Landray je rekao da nalazi ukazuju da je jedan život mogao biti spašen na svakih osam pacijenata na respiratoru i na svakih 20-25 pacijenata kojima je potreban kiseonik.

"To je jasna, jasna korist od liječenja". "Liječenje traje do 10 dana i košta oko 5 funti po pacijentu (11KM), tako da u biti košta oko 35 funti (77 KM) da spasite život. Lijek je dostupan globalno", rekao je prof. Martin Landray.

Preporučuje da bolnice, kada je to primjereno, počnu davati deksametazon bez odlaganja, ali ljudi ne bi trebali kupovati lijek (u apotekama) i nositi ga kući.

Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

Prvi lijek koji dokazano smanjuje smrtnost od COVID-19 nije neki novi, skupi lijek već stari, jeftin steroid, piše Michelle Roberts za BBC. Otkriće vrijedno slavlja jer znači da će korist odmah osjetiti pacijenti širom svijeta.

To je jedan od razloga zašto su glavni podaci studije tako brzo izašli u javnost - zato što su implikacije ogromne na globalnoj razini. 

Polovina oboljelih od koronavirusa kojima je potreban respirator ne preživi, tako da smanjenje tog rizika za trećinu znači jako mnogo. 

Lijek se administrira intravenozno u odjelima intezivne njege i u tabletama za pacijente čije stanje to dozvoljava. 

Do sada, jedini lijek koji dokazano pomaže COVID-19 pacijentima je remdesvir, lijek korišten za Ebolu. Dokazano je da smanjuje trajanje simptoma koronavirusa sa 15 na 11 dana, ali dokazi su bili nedovoljno jaki da pokažu kako smanjuje smrtnost.

Za razliku od deksametazona, remdesvir je novi lijek sa limitiranim snabdijevanjem a njegova cijena tek treba biti određena.

Low-cost dexamethasone reduces death by up to one third in hospitalised patients with severe respiratory complications of COVID-19