Poplave u TK : Vanredni izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja za 22. juni 2020

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje je poplavljen veći broj stambenih objekata, pošta, ambulanta, zgrada MZ i više duluma poloprivrednog zemljišta. Na području Grada Živinice rijeka Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha. Na području općine Kladanj došlo je do izlijevanja svih vodotoka (Drinjača, Suha, Gostelja i bujičnih potoka)

AUTOR: Kantonalna uprava civilne zaštite TK
OBJAVLJENO: 22.06.20 u 16:42
https://bit.ly/3etyq9q
Kantonalna uprava civilne zaštite: Vanredni izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona za 22. juni 2020. godine:

"Vodostaj na HA Modrac
Vodostaj na brani HA Modrac danas u 11.00 sati bio je 198,89 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 7.00 sati nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 74,60 m3/s.

Grad Gračanica: 
Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 7.00 sati iznosio je 323,80 cm i u porastu je (300 cm je vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava). Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Grad Srebrenik: 
Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje je poplavljen veći broj stambenih objekata, pošta, ambulanta, zgrada MZ i više duluma poloprivrednog zemljišta.

- U naselju Špionica poplavljeno je 20 stambenih objekata i oko 400 duluma poljoprivrednog zemljišta.
- U naselju Gornji Srebrenik poplavljeno 2 stambena objekta i pojavila se dva nova klizišta koja ugrožavaju stambene objekte (kuće).
- U naselju Potpeć, „Blagići“, površinske vode poplavile 2 stambena objekta (kuće).
- U naslju Lisovići poplavljeno više stambenih objekata, pričinjena je veća šteta na poljoprivrednim usjevima.
- U naselju Zahirovići aktiviralo se novo klizište koje je napravilo prekid puta Kurtići-Zahirovići.
- U naselju Crveno Brdo došlo je do aktiviranja novog klizišta na putu Jasenica-Memići u dižini 20 metara.
- U naselju Tinja Staro Selo potok koji je nadošao uništio je most koji spaja Tinju sa Starim Selom.

Općina Kladanj: 
Na području općine Kladanj došlo je do izlijevanja svih vodotoka (Drinjača, Suha, Gostelja i bujičnih potoka). Poplavljeno je oko 40 stambenih objekata. Na magistralnom putu M-18 u Stuparima saobraćaj se odvija otežano.

Grad Živinice:
Na području Grada Živinice rijeka Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha. Pripadnici civilne zaštite su na terenu.

Općina Čelić:
Kišne padavine u posljednja 24 sata usložnjavaju stanje na prostoru općine Čelić. Vodostaji rijeke Šibošnice i Gnjice su u porastu i prijeti brzom izlivanju. Lokalne rječice i potoci su se izlili iz svojih korita i plave lokalne puteve što otežava normalno odvijanje saobraćaja te je evidentno da se na velikom broju lokalnih ali i regionalnih putnih pravaca saobraćaj odvija jednom trakom uz veliki oprez učesnika u saobraćaju. 

Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji su već izliveni na poljoprivredno zemljište i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte. Najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljeno je  novih 3 klizišta i aktiviranje 14 starih klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte.
 
Izvještaji iz ostalih gradova i općina biti će dostupni u toku dana jer svi raspoloživi djelatnici civilne zaštite na terenu prate zbivanja, prikupljaju informacije te pružaju pomoć gdje je potrebna", piše u Vanrednom izvještaju o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona za 22. juni 2020. godine