Koronavirus: Srbija sustigla Francusku po nivou zaraženosti

Zapaža se da je najveći nivo zaraženosti dostignut u zemljama u kojima od izbijanja epidemije nije došlo do njenog obuzdavanja, a to su SAD, Brazil i Švedska

AUTOR: M. Radenković
OBJAVLJENO: 14.07.20 u 11:54
https://bit.ly/2WhIkUJ
Ako se posmatra broj zaraženih (bilo da se radi o ukupnom broju bilo o broju dnevno novozaraženih) u odnosu na broj stanovnika određene zemlje, vidi se da je naša država u pogledu nivoa zaraženosti prvo pretekla Austriju a potom i Nemačku.
Takođe, u poređenju sa drugim zemljama regiona, Srbija od početka epidemije ima najveći nivo zaraženosti.

Grafik koji je predstavljen na slici sadrži prikaz toka rasta normiranog ukupnog broja zaraženih osoba od početka pandemije, pokazujući epidemijske tokove u 19 izabranih zemalja sveta i regiona.

Normirani broj zaraženih dobija se tako što se broj zaraženih u nekoj zemlji podeli s brojem stanovnika te zemlje izraženog u milionima.

Treba, međutim, imati u vidu i to da broj zaraženih uključuje uticaj više faktora, među kojima su oni najvažniji – način unosa infekcije u populaciju i inicijalnog širenja među populacijom, faza u epidemijskom toku u kojoj se otpočinje s merama i obim preduzimanja mera na sprečavanju širenja, ponašanje stanovništva, način detekcije (testiranja), mogućnosti zbrinjavanja od strane zdravstvenog sistema, teritorijalna rasprostranjenost epidemije, ali i verodostojnost podataka.

Broj zaraženih i normirani broj zaraženih sadrže uticaj svih ovih faktora u nekoj proporciji koja se razlikuje od zemlje do zemlje, ali je to osnovni parametar koji karakteriše epidemijsko stanje i nivo zaraženosti u nekoj zemlji.

Zapaža se da je najveći nivo zaraženosti dostignut u zemljama u kojima od izbijanja epidemije nije došlo do njenog obuzdavanja, a to su SAD, Brazil i Švedska.

U SAD i Brazilu do epidemijskog rasta došlo je kasnije nego u drugim zemljama, ali je zbog nedostatka mera za suzbijanje širenja taj rast kasnije bio mnogo veći i nastavljen je i u vreme kada je u ostalim zemljama došlo do značajnog smanjenja rasta.

U Švedskoj je tek sada došlo do primetnijeg zaustavljanja rasta nivoa zaraženosti, pošto je po normiranom broju zaraženih prestigla i Englesku, i Italiju, i Belgiju i Španiju. Kontinualan rast, ali dosta manji, još uvek ima i Rusija.

Od prikazanih zemalja stabilizacija epidemijskog toka evidentna je u Belgiji, Engleskoj, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

U ostalim prikazanim zemljama, a pretežno u zemljama regiona, došlo je do novog naleta virusa i novog skokovitog porasta broja zaraženih.

Ovo je najviše izraženo u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj, zatim u Rumuniji, a naznake za to postoje i u Austriji i Švajcarskoj.

Novi skok broja zaraženih u Srbiji počeo je da se dešava oko 1. juna, kada je broj novozaraženih bio veći nego u martu kada je uvedeno vanredno stanje. Na drugom grafiku prikazano je kretanje sedmodnevnog proseka broja novozaraženih.

Ovaj prosek se koristi da bi se ispeglala epidemijska kriva. Početak tog drugog pika liči na aprilski ali će njegov dalji tok pokazati vreme.

Moguće je dalje povećanje broja zaraženih na dnevnom nivou, kao što je moguće i da će drugi pik biti širi od prvog, odnosno da će duže trajati. U aprilu je na snazi bilo vanredno stanje, a sada je zaštita prepuštena poštovanju preporuka.

Autor grafika i komentara je doktor Dragan Babić, saradnik Instituta Vinča.
Tekst objavljen na portalu Danas, 14. juli 2020. godine