Pomoćnik ministra zdravstva FBiH: U pogledu nabavke vakcine slijedit ćemo politiku EU i stav stručnjaka

BiH među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika

AUTOR: Rasim Pavica
OBJAVLJENO: 12.08.20 u 13:33
https://bit.ly/33T8kdl
Federacija BiH nije kontaktirala nikoga od ruskih proizvođača vakcine za koju je u utorak objavljeno da je registrovalo i odobrilo rusko ministarstvo zdravstva.

"Federacija u pogledu nabavke vakcine će slijediti politiku Evropske unije, stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka i preporuka vodećih istraživača", potvrdio je za N1 Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Ranije je iz Ministarstva civilnih poslova BiH potvrđeno da je BiH među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

Rusiija je prva zemlja na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa, a o tome je javnost obavijestio predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Rasim Pavica za N1 BiH, 12. avgust 2020. godine