DW: Njemačka na putu uvođenja strožijih mjera

Broj umrlih i novozaraženih u Nemačkoj je zastrašujuć. Ta zemlja se nalazi pred novim, oštrim lokdaunom. Pitanje je samo kada će do njega doći? I kako onda dalje?

AUTOR: DW
OBJAVLJENO: 10.12.20 u 19:26
https://bit.ly/3438AGd
U Berlinu se razmišlja o zatvaranju butika, robnih kuća i prodavnica specijalizovane robe. Jedna bolnica u Augsburgu je objavila da više ne prima pacijente. To je potpuno druga slika nego tokom prvog talasa korone. Brojke koje Institut Robert Koh (RKI) objavljuje svakog jutra na svojoj veb-stranici danima i nedeljama su sumorne.

U četvrtak (10.12.) ujutro one izgledaju ovako: od početka pandemije u Nemačkoj je više od 20.000 ljudi umrlo od posljedica korone. Tačnije, broj smrtnih slučajeva od korone u toj zemlji u posljednja 24 sata porastao je za 440, na ukupno 20.372, piše DW.

Istovremeno, zabilježeno i 23.679 novih infekcija – 1.633 više nego prošlog četvrtka.

Brojevi i vrednosti

Niko više ne može da kaže da Njemačka nema ogromne probleme. Ili da su do sada preduzete mjere imale efekta – iako neki smatraju da apsolutne brojke nisu previše značajne i zato prije gledaju na sedmodnevnu vrijednost R na saveznom nivou.

Najnoviji podaci RKI pokazuju da je trenutno ta vrijednost 0,99 (prethodni dan: 1,02). To znači da, statistički gledano, 100 zaraženih zarazi 99 novih ljudi. Ta vrijednost opisuje širenje infekcije u posljednjih 8 do 16 dana. Ako je dugo ispod 1, to znači da proces zaraze jenjava.

Bavarska, Saksonija i ostali

Ali, u ovom trenutku ne može biti ni govora o „procesu infekcije koji jenjava". Zato posebno pogođene savezne pokrajine, Bavarska i Saksonija vrše pritisak da se uvedu još oštrije mjere ograničenja u čitavoj zemlji kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

U Saksoniji će od sljedećeg ponedjeljka biti zatvorene škole, obdaništa i većina prodavnica, osim onih s prehrambenim proizvodima. Ta pokrajina je postala najveće žarište pandemije u Njemačkoj.

U Bavarskoj, koja takođe ima natprosečan broj zaraza u poređenju s drugim saveznim pokrajinama, od srijede (9.12.) su na snazi stroža pravila, poput ograničenja izlaska iz stana, zabrane prodaje alkohola u centrima gradova i policijskog časa u mjestima koja su žarišta zaraze.

Medicinski stručnjaci najvećim dijelom takođe smatraju da su strože mjere neophodne i da bi ih trebalo što prije uvesti kako bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema. Pretpostavlja se da će kancelarka Angela Merkel već ovog vikenda ponovo razgovarati s pokrajinskim premijerima kako bi dogovorili zajedničke mjere za čitavu zemlju.

Emotivni nastup Angele Merkel

Tokom rasprave u njemačkom parlamentu Bundestagu u sredu (9.12.) o državnom budžetu za sljedeću godinu, njemačka kancelarka Angela Merkel bila je neuobičajeno emotivna. S obzirom na to da ona nema politička ovlašćenja da pokrajinama nametne odluke kada je riječ o mjerama protiv pandemije, ona je vrlo sugestivnim nastupom pokušala da ukaže na potrebu da se što prije uvedu oštrije mjere ograničenja javnog života – i to jedinstvene, na teritoriji čitave zemlje.

Za nju sasvim netipično, Merkel je žustro gestikulirala, udarala šakom o govornički pult, gotovo preklinjala. Pritom je, mada se formalno obraćala prisutnim poslanicima, izgledalo kao da se ona u stvari obraća narodu.

„Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Moramo preduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude posljednji Božić koji smo proveli s našim dedama i bakama, onda to znači da smo nešto pogrešno uradili. To ne bismo smjeli da dozvolimo, dame i gospodo!", bila je sasvim jasna Angela Merkel.

Lekari i naučnici

Šef Njemačkog udruženja bolnica (DKG), Gerald Gas, takođe preporučuje uvođenje oštrog lokdauna koji je pre dva dana preporučila i njemačka Akademija za nauku Leopoldina. Gas smatra da bi se na taj način „spriječilo da zaraženi dolaze u kontakt sa zdravim ljudima. Tada virus ne može da se širi.“

Predsjedavajuća Udruženju lekara Marburger Bund, Suzane Jona, takođe je naglasila: „Medicinsko osoblje je na ivici snaga. Pooštrene mjere u nekim su dijelovima zemlje nesumnjivo izazivaju poteškoće, ali razumne alternative tome nema", naglasila je Suzane Jona.

Izvor: DW (dpa, AFP, rtr), 10. decembar 2020. godine 

Pročitajte još:

Nedostatak osoblja u bolnicama: Upošljavaju se radnici iz Srbije i BiH