Julian Assange ne može biti izručen u SAD, odlučio britanski sud

Odluka o neizručenju u SAD donesena je nakon više od deset godina međunarodnih pravnih zavrzlama i kontroverzi koji prate slučaj Julian Assange

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 04.01.21 u 16:31
https://bit.ly/3hGo7RE
Julian Assange ne može biti izručen u SAD, gdje bi odgovarao na optužbe za špijunažu i hakiranje vladinih kompjutera, odlučila je britanska sutkinja Vanesa Baraitser, javlja The Guardian.

U svojoj odluci, sutkinja je rekla da bi osnivač WikiLeaksa po izručenju SAD-u vjerovatno bio u izolaciji u takozvanom supermax zatvoru i procedure koje su opisale američka vlasti ga ne bi sprječile u namjeri da oduzme vlastiti život. 

"Nalazim da je mentalno stanje Assangea takvo da bi bilo opresivno izručiti ga u SAD", rekla je sutkinja Baraitser.

SAD su protiv Julian Assangea podigle 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine. Ako bi bio osuđen u SAD-u prijetila bi mu kazna do 175 godina zatvora, piše France Presse.

Odluku o neizručenju su pozdravile Assangeove pristalice okupljene od ranih jutarnjih sati ispred suda uz povike "Oslobodite Assangea".

Zviždač Edward Snowden, koji od 2013. godine živi u egzilu u Rusiji je izjavio da se nada kako ova presuda znači i kraj nastojanjima da se osnivača WikiLeaksa privede u SAD pod optužbom za špijunažu. 

"Neka ovo bude kraj", tweetao je Snowden.

Odluka o neizručenju u SAD donesena je nakon više od deset godina međunarodnih pravnih zavrzlama i kontroverzi koji prate slučaj Julian Assange.

Free Julian Assange - Preko 40 međunarodnih organizacija od britanske vlade traže njegovo oslobađanje 

DW: Što treba znati o slučaju Assange? 

Julian Assange: Pet godina na 20 kvadrata "slobode" 


Wikileaks objavio isječke iz privatnih govora Hillary Clinton za vodeće ljude Wall Street-a

Julian Assange: Neću zaboraviti niti oprostiti

Julian Assange će biti ispitan unutar ekvadorske ambasade

Julian Assange ostaje pod zaštitom ambasade Ecuadora

SAD navodno odustaje od optužbi za špijunažu protiv Julian Assangea