EUFOR: Od ponedeljka, francuski fast-jet avioni Rafale na vježbama iznad BiH i zapadnog Balkana

U trenutku kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi pogoršana, EU pokazuje stalnu predanost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 05.03.22 u 18:11
OSVJEŽENO: 05.03.22 u 18:11
https://bit.ly/3pHw8LE
U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, ali i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije OP Althea prihvatio je dobrovoljnu državnu podršku Francuske da narednih sedmica iznad Bosne i Hercegovine izvodi trenažne letove fast-jet aviona.

Francuski nosač aviona “Charles-de-Gaulle” trenutno izvodi operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta, njegovi “Rafale” avioni će izvoditi prelete preko Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U trenutku kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi pogoršana, EU pokazuje stalnu predanost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu, piše kapetan Seamus Shannon iz EUFOR-a.

Charles-de-Gaulle je jedini evropski nosač aviona na nuklearni pogon sa posadom koja broji 1700 francuskih vojnika. Prema podacima na Wikipediji Charles-de-Gaulle je dužine 260 metara i nosi Dassault Rafale M i E-2C Hawkeye avione, AS365F Dauphin Pedro, EC725 Caracal i AS532 Cougar helikoptere za borbu, potragu i spašavanje, modernu elektroniku i Aster projektile.