'Bliski' susreti Mjeseca s Jupiterom i Saturnom

Po srednjoeuropskom ljetnom vremenu ove susrete možete promatrati večeras u 18:54 i u četvrtak u 00:18.

AUTOR: Ružica Ereš
OBJAVLJENO: 20.05.19 u 14:19
OSVJEŽENO: 20.05.19 u 14:19
http://bit.ly/32366Vx
Dok se prvi 'susret' Mjeseca prije dva tjedna s Marsom dogodio u početnoj fazi mlađaka (mladi mjesec), uparivanje s Jupiterom će se dogoditi netom nakon faze punog Mjeseca.

Naš prirodni satelit započeo je svoju ovomjesečnu fazu opadanja, ali će i dalje 94.5% njegove površine biti osvijetljeno u ponedjeljak navečer kada će se dogoditi ovaj susret. Graf na The Guardianu prikazuje noćno nebo 21. svibnja 2019 u 3:00 po britanskom ljetnom vremenu, u smjeru juga.

Da bi vidjeli susret, promatračima će trebati jasan južni horizont, s obzirom na to da će se dogoditi na maloj visini. Mjesec i Jupiter će biti smješteni između južnih sazvježđa Strijelca i Škorpiona, a okružit će ih još dva nebeska objekta.

Zapadno od Jupitera se nalazi crvena zvijezda Antaresa iz sazvježđa Škorpiona. Istočno od Mjeseca, s druge strane sazvježđa Strijelca se nalazi Saturn.

Navečer 23. svibnja, mjesec će proći blizu Saturna što će onima koji vole promatrati noćno nebo donijeti još jedan nebeski susret u kojem mogu uživati.

Po srednjoeuropskom ljetnom vremenu ove susrete možete promatrati večeras u 18:54 i u četvrtak u 00:18.

Prevela: Ružica Ereš