Njuz: Investitori zainteresovani za gradnju mini-hidroelektrana na beogradskim ulicama

Iskorišćenost snage planinskih rijeka neuporedivo manja od rijeka koje teku Beogradom čim padne prvi jači pljusak

AUTOR: Miroslav Vujović
OBJAVLJENO: 20.06.19 u 20:40
OSVJEŽENO: 20.06.19 u 20:40
https://bit.ly/321QrG1
Sve veći broj investitora širom Srbije odustaje od gradnje mini-hidroelektrana na planinskim rekama i ulaže u podizanje malih elektrana na beogradskim ulicama, saznaje Njuz.

Milosav Gavrilović, vlasnik firme Mini-Miki-Hidro kaže kako su mu snimci poplava na beogradskim ulicama učvrstili odluku da ubuduće ulaže samo u male elektrane u prestonici Srbije.

– Naša studija pokazuje da je iskorišćenost snage planinskih reka neuporedivo manja od reka koje teku Beogradom čim padne prvi jači pljusak. Od gradske vlasti čekamo dozvole za mini-hidroelektrane na oko 50 uličnih vodotokova, ali ne sumnjamo da ćemo ih dobiti već za koji dan, da odmah krenemo sa gradnjom i iskoristimo ove junske kiše – kaže ovaj investitor.

– Ulična korita u Beogradu pokazala su se savršena za velike protoke vode i visoku iskorišćenost snage za proizvodnju električne energije. Ključne mini-hidroelektrane postavićemo na slivu Poenkareove i Dunavske ulice, u Valjevskoj, u garaži Ada mola, kao i po autobusima u kojima šiklja voda iz poda, gde očekujemo maksimalno generisanje struje i najveći profit – zaključio je ovaj investitor.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što investitori prepoznaju vodene tokove beogradskih ulica kao plodno tle za svoj biznis i da će gradska vlast po hitnom postupku rekonstruisati gradsku kanalizaciju tako da joj maksimalno smanji poprečni presek kako bi što više vode ostalo za mini-hidroelektrane na ulicama Beograda.

Satirični tekst "Investitori zainteresovani za gradnju mini-hidroelektrana na beogradskim ulicama", autor Miroslav Vujović, objavljen je 20. juna 2019. godine na portalu Njuz - vesti u ogledalu

Front Slobode za ljubitelje satire prenosi tekstove sa regionalnih satiričnih portala Njuz.net (Srbija), Karakter.ba (BiH), NewsBar.hr (HR) i dr.