Lijepa povratnička priča: Fahro pokrenuo plantažu avokada u Vražićima

"Znate, Venecuelanci su jako slični nama. Otvoreni ljudi, vole zabavu, provod, roštilj. Dok sam ja njima pokazivao kako da prave ćevape i satricu, oni su meni otkrivali tajne uzgoja ove divne biljke."

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 01.04.14 u 08:41
OSVJEŽENO: 01.04.14 u 08:41
https://bit.ly/2PQnOd9
Fahrudin Fahro Mujić, 49, rodom je iz Vražića, sela koje se nalazi na putu izmedju Tuzle i Brčkog. Tokom devedesetih, završio je u Njemačkoj, gdje se zaposlio u američkom prehrambenom konglomeratu Del Monte, gdje je brzo uznapredovao.

Poznavanje španskog jezika koji je naučio uz najboljeg prijatelja Miguela Navara iz Granade u Španiji, dobro je poslužilo kada mu je ponuđena prilika da se relocira u Južnu Ameriku na godinu dana, što je Fahro objeručke prihvatio. Supruga Nihada, sa sinovima Ragibom (12) i Carlosom (4) mu se pridružila nakon mjesec dana, u prelijepom venecuelanskom gradu, Barquisimeto.

U tih godinu dana, Fahri, a i djeci, posebno se dopao avokado. Avokado je voće koje se uzgaja preko 8.000 godina i naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku). Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E.

Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je odlično njeguje kožu. Također, mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji. Evropski mornari su avokado koristili kao maslac.

Nešto kroz posao, a nešto kroz svoju ljubav prema biljkama, Fahro je počeo uzgajati avokado za vrijeme boravka u Venecueli. 

"Znate, Venecuelanci su jako slični nama. Otvoreni ljudi, vole zabavu, provod, roštilj. Dok sam ja njima pokazivao kako da prave ćevape i satricu, oni su meni otkrivali tajne uzgoja ove divne biljke. Nije da ne znaju kako da roštiljaju, ali ipak smo mi prvaci svijeta u roštilju!"- izjavio je Fahro ekskluzivno za Front Slobode.

Po povratku u Hamburg, ni klima, a ni njemački mentalitet više nisu odgovarali Fahri. Iako je to značilo ponovnu selidbu sa ženom i dvoje male djece, ideja koja se rodila u avionu, na povratku iz Venecuele, jednostavno se nije više mogla ignorisati. Fahro i familija će se vratiti u BiH, u rodni, voćarski kraj i pokrenuti prvu plantažu avokada u BiH.

Sa stečenim znanjem, i izvrsnim sjemenom koje su mu poslali prijatelji, Fahro je odlučio investirati životnu ušteđevinu. Kupio je 20 dunuma zemlje od komšije, i uz 10 dunuma koje je porodica već imala, bacio se na posao.

Kaže nam Fahro da se nada pristojnoj berbi ove godine, a bili su mu i ljudi iz Mercatora, zainteresovani da otkupe cjelokupan urod. Možda ostavi koji avokado komšijama željnim da probaju napraviti rakiju "avokadušu".

Za sada sve izgleda kao još jedna uspjesna priča našeg čovjeka koji je otišao u inostranstvo, stekao iskustvo i zaradio novac, te po povratku i naravno bez pomoći države započeo novi biznis, proizvodnju egzotičnog voća. Fahro se nada da će prva berba biti obilna i nada se da bi već sljedeće godine mogao otvoriti i prva radna mjesta.