Ovako izgleda profil ličnosti psihološko zdrave osobe, prema psiholozima

Imate li zdravu ličnost? Ili možda imate neke nešto manje poželjne osobine? Gdje se tačno nalazite na tom sprektrumu? Pa, sada možete saznati budući da naučnici tvrde da su identificirali optimalni profil ličnosti za psihički zdrave osobe.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 14.12.18 u 11:40
https://bit.ly/31ZdjpL
Imate li zdravu ličnost? Ili možda imate neke nešto manje poželjne osobine? Gdje se tačno nalazite na tom sprektrumu? Pa, sada možete saznati budući da naučnici tvrde da su identificirali optimalni profil ličnosti za psihički zdrave osobe.
 
U novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Personality and Social Psychology (pre-print dostupan za čitanje ovdje), psiholozi sa Univerziteta u Kaliforniji, Davis istraživali su koje su osnovne osobine ličnosti ključne za psihološki stabilnu osobu u nadi da će kreirati konačni model za zdravu ličnost.
 
Da bi odredili ovaj profil, anketirali su 137 stručnih psihologa i 77 psihologa školaraca, tražeći od njih da opišu svoju ideju zdrave ličnosti na temelju popisa osobina iz modela kojeg koriste psihilozi poznatog kao Big Five: otvorenost, savjesnost, ekstraverzija , pristojnost i neuroticizam. Svaka od njih je također podijeljena na druge aspekte koji opisuju specifičnija ponašanja.
 
Zatim su postavili isto pitanje više od 500 studenata iz Teksasa i Michigana kako bi vidjeli šta jedan laik smatra da su osobine psihološki zdrave osobe, piše Katy Evans za IFLScience.
 
Od obje grupe dobili su prilično konzistentne odgovore po pitanju identificiranih ključnih osobina. Iz toga su stvorili profil zdrave ličnosti koji uključuje sljedeće osobine: visoku razinu otvorenosti prema osjećajima, iskrenost, toplina, pozitivne emocije i niske razine neuroticizma.
 
Važno je istaknuti da nijedna pojedinačna osobina nužno ne ukazuje na zdravu ličnost, baš kao što niti jedna osobina nužno ne ukazuje na nezdravu ličnost, tako da nema potrebe da se previše brinete ako neka od ovih osobina ne odgovara vašem profilu.
 
Nakon što su utvrdili šta smatraju zdravim profilom, naučnici su morali testirati svoju teoriju kako bi vidjeli da li se može koristiti za procjenu funkcioniranja zdrave ličnosti na ličnoj razini.
 
To su učinili korištenjem individualnih testova ličnosti od 3000 ljudi iz sedam nezavisnih uzoraka i stvaranjem "indeksa zdrave ličnosti" za svaku osobu, a zatim ih upoređujući s "prototipnim" zdravim profilom.
Kao što je bilo predviđeno, oni koji odgovaraju zdravom profilu pokazali su visoke razine samopoštovanja, optimizma, jasnog pogleda na sebe i dobre vještine samoregulacije. Također su pokazali da nisu agresivni, da vjerojatno neće iskoristiti druge, te da su samodostatni.
 
Zanimljivo je da su visoki rezultati na testovima pozitivno povezani s dva aspekta koja se često povezuju s narcisoidnošću i psihopatijom: smjelost i ne tako lahka podložnost stresu.
 
Međutim, osnovne osobine identificirane u profilu bile su pouzdani pokazatelj psihološki zdravih ljudi.
 
"Vjerujemo da naši rezultati imaju i praktične implikacije za procjenu i istraživanje funkcioniranja zdrave ličnosti, kao i dublje implikacije za teorije o psihološkoj prilagodbi i funkcioniranju", izjavio je glavni autor dr. Wiebke Bleidorn u saopštenju.
 
"Uz pružanje obimnog opisa psihički zdravih pojedinaca u smislu osnovnih osobina ličnsti, ovaj profil pruža i praktičan alat za istraživanja o funkcioniranju zdrave ličnosti".
 
Ovdje možete saznati gdje se nalazite na skali zdravih osobina ličnosti.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico