Šesta nedjelja sezone gripa, 36 smrtnih slučajeva

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a o nadzoru nad influencom od početka sezone virusa gripa registrovano je 387 slučajeva tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI), a od posljedica virusa gripa preminulo je 35 pacijenata

AUTOR: Gojko Veselinović
OBJAVLJENO: 12.02.19 u 09:33
http://bit.ly/2Ympkaz
Sezona gripa u Bosni i Hercegovini ušla je u 6. nedjelju a do sada je, prema posljednjim dostupnim podacima, registrovano 36 smrtnih slučajeva.

Iako se bilježi veći porast oboljelih u odnosu na prethodne sezone, i dalje nema naznaka o proglašavanju epidemije, a evidentno je da je veći broj oboljelih, kao i smrtnih slučajeva, u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a o nadzoru nad influencom, koji se odnose na 5. nedjelju nadzora, od početka sezone virusa gripa registrovano je 387 slučajeva tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI), a od posljedica virusa gripa preminulo je 35 pacijenata, kaže portparolka Instituta, Milka Mrđa.

"Svi ovi pacijenti koji su prijavljeni Institutu za javno zdravstvo da su preminuli od posljedica gripe su bile uglavnom osobe srednje i starije životne dobi iz najosjetljivijih kategorija, to jeste osobe koje su već imale neku hroničnu bolest, odnosno neku hroničnu bolest zbog koje im je oslabljen imunitet", kaže Mrđa.

Nešto blaža situacija je u entitetu Federacija BiH u kojem je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji se odnose na 5. nedjelju nadzora nad influencom sa podacima do 3. februara 2019. godine, zabilježena je srednja aktivnost virusa gripa sa porastom broja oboljelih.

Tako je od početka sezone do sada registrovano ukupno 49 slučajeva teške respiratorne infekcije (SARI), a prijavljen je i prvi smrtni slučaj kaže portparolka Zavoda, Maja Kojović.

"U pitanju je pacijent starije životne dobi kod koga je izoliran virus gripa Tip A podtipa AH3", navodi Kojović.

Iako podaci pokazuju da se radi o daleko opasnijem virusu i većem broju oboljelih, kao i većem broju smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne sezone, nadležni poručuju da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

"Kada poredimo prethodne dvije sezone 2017. i 2018. sa sadašnjom, ovom 2019. naglašavamo da su one bile neuobičajeno blage pa se samim tim ova sezona čini još intenzivnijom nego što je to uobičajeno za sezonsko javljanje influence. Mi se trenutno nalazimo u periodu najveće aktivnosti virusne influence koja obično traje od 4. do 8. nedjelje svake godine kada doseže svoj vrhunac ali još uvijek nema razloga za proglašenjem epidemije", ističe Milka Mrđa.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pitao građane kako se bore protiv gripa, a Banjalučani Mirko i Nedeljko kažu da su izbjegavali lijekove i bazirali se na prirodno liječenje.

"Ja sam imao gripu prije jedno 15 dana ali sam dobro prošao. Najviše sam uzimao limun i čorbe, zatim voće i tako mirovao dva tri dana i to je to", riječi su Mirka.

"Sin i ja smo imali gripu i obojica smo išli kod ljekara i dobili smo lijekove i ništa nije pomoglo. Onda smo se liječili prirodno sa đumbirom i medom. Time sam riješio i gripu i kašalj", kaže Nedeljko.

Nadležni apeluju građanima da povedu računa o svojoj higijeni, kao i higijeni kućnog i radnog prostora, da redovno peru ruke i provjetravaju prostorije te da izbjegavaju posjete bolnicama i kontakte sa oboljelima.

Posebnu pažnju na mjere prevencije trebali bi da obrate hronični bolesnici, osobe starije životne dobi i oni sa oslabljenim imunitetom.