Zašto štucamo?

Tyler Cymet, voditelj odjela za medicinsko obrazovanje na American Association of Colleges of Osteopathic Medicine proveo je pet godina proučavajući 54 bolesnika sa štucanjem, ali nije našao siguran način da "izliječi" štucanje.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 12.02.19 u 11:12
http://bit.ly/2XnLNDt
Štucanje je dosadan, ali u konačnici i bezopasan, aspekt života. *(Barem većinu vremena i za većinu ljudi - ali više o tome kasnije.)
 
Ovi nehotimični ispadi respiratornog sistema imaju tendenciju da se pojave nakon što smo požurili s obrokom ili progutali piće prebrzo i obično nestaju sami od sebe za nekoliko minuta ili sati.
 
Kao što WebMD objašnjava, stvarni mehanizam iza štucanja počinje u našoj dijafragmi, mišiću koji se nalazi između pluća i želuca. Kada udišemo zrak, dijafragma se povlači prema dolje, dopuštajući zraku da uđe u pluća. Kada izdišemo, opušta se tako da zrak izlazi iz pluća, a zatim putuje tijelom kroz nos i usta. Kada štucamo, to znači da je neka iritacija uzrokovala grč u dijafragmi. To prisiljava grkljan (ili glasovnu kutiju) da se zgrči, što zauzvrat zatvara glotis (ili glasnice), stvarajući taj osebujan "hic" zvuk, piše Rosie McCall za IFLScience.
 
Stvarni okidač, međutim, može biti jedna od nekoliko stvari, uključujući stres, nervozu, neke lijekove, iznenadne promjene temperature zraka i gutanje zraka (bilo da je riječ o žvakaćoj gumi, ispijanju gaziranih pića ili udisanju večere).
 
Iako je često najjednostavnije čekati da prestane, zadržavanje daha ili disanje u papirnu vrećicu može pomoći zaustaviti štucanje. To je zbog nakupljanja CO2 u plućima, što umiruje dijafragmu. Nažalost, za priče starih žena o pijenju vode s nagnutom glavom ili da pokušate prepasti osobu koja štuca, ne postoje čvrsti naučni dokazi koji bi pokazali da bilo koja od ove dvije tehnike funkcionira.
 
Tyler Cymet, voditelj odjela za medicinsko obrazovanje na American Association of Colleges of Osteopathic Medicine proveo je pet godina proučavajući 54 bolesnika sa štucanjem, ali nije našao siguran način da "izliječi" štucanje.
 
"Mislim da je zaključak da ništa ne funkcionira: ono počinje i prestaje samo, i to je sve", rekao je za Guardian. Iako to nije spriječilo ljude da eksperimentiraju s rektalnim masažama i muškom ejakulacijom.
 
Međutim, ako štucate više od 48 sati bez prestanka, možda bi bilo dobro zakazati pregled kod liječnika. Dok je većina napada štucanja potpuno bezopasna, moguće je da je to simptom daleko ozbiljnijeg problema. Na primjer, meningitisa, moždanog udara, traumatske ozljede mozga ili tumora.
 
Postoji i hronično štucanje, rijetka ali strašno dosadna bolest koja uključuje sedmice, godine ili čak desetljeća provedena štucajući. Vjerojatno najgori slučaj je 68-godišnja borba koju je pretrpio Charles Osborne (1894-1991), koji je navodno počeo štucati 1922. kada je vagao svinju. Nije prestao sve do 1990. godine, a umro je godinu dana kasnije.
 
Zato sljedeći put kada počnete štucati, budite sretni što to niste vi.
 
* Osim ako ste ovaj čovjek. Tada je vaše trajno štucanje rezultat nedijagnosticiranog tumora. Pouka priče - ako vaše štucanje ne nestane samo od sebe, otiđite doktoru.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico