Nauka potvrdila da pivo ima zdravstvene koristi

Španski naučnici su otkrili da je konzumacija piva učinila da se sudionici osjećaju duhovitije, privlačnije i inteligentnije.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 13.03.19 u 08:58
http://bit.ly/2YKF3vz
Treba li vam opravdanje za nekolike limenke piva večeras?

Onda možda imate sreće; nedavna studija objavljena u časopisu The American Journal of Modern Sciences došla je do iznenađujućeg zaključka da pivo zapravo ima više koristi za zdravlje nego što to mnogi misle, prenosi Indy100.

Tekući nektar je ispunjen antioksidansima i sadrži više proteina i vitamina B nego vino, koje se često naziva najkorisnijim alkoholnim pićem,'' sažeo je svoja otkrića South Morning China Post.

Pivo može čak i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti - sve dok ne pretjerujete naravno.

Najvažnije je da se studija odnosi samo na "umjereno pijenje", što znači da bi jedna ili dvije krigle mogle biti u redu, ali deset ili dvanaest su već teže za opravdati. Ipak, naučnici savjetuju da bi liječnici trebali ublažiti svoje povremeno oštre stavove o piću:

''Liječnici bi trebali biti svjesni sve većih dokaza koji potkrepljuju prehrambene i zdravstvene prednosti umjerenog konzumiranja alkohola kao zdravog načina života.''

Ovo nije prvi put da je jedno istraživanje pokazalo da omiljeno britansko piće zapravo može imati neke koristi za naše zdravlje. Prošla su istraživanja tvrdila da umjerena konzumacija piva može povećati kreativnost, smanjiti rizik od dijabetesa i čak se tvrdilo da nas pivo može učinkovitije rehidrirati od vode.

Ipak, nisu svi rezultati bili toliko iznenađujući - španski naučnici su otkrili da je konzumacija piva učinila da se sudionici osjećaju duhovitije, privlačnije i inteligentnije.

Trenutačni porast samopouzdanja; šta je loše u tome?


Za Front Slobode prevela Esma Klico