New York zabranio nevakcinisanoj djeci pristup javnim mjestima za vrijeme trajanja epidemije

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da okončamo ovu epidemiju i zaštitimo zdravlje onih koji se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga i djece koja su premlada da bi se vakcinisala.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 29.03.19 u 08:10
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Okrug Rockland proglasio je vanredno stanje nakon što su se 153 osobe zarazile ospicama, najnovijom epidemijom u državi New York od oktobra prošle godine. Deklaracija je stupila na snagu u srijedu 27. marta u ponoć po lokalnom vremenu i zabranjuje svakoj osobi mlađoj od 18 godina koja nije vakcinisana pristup javnim mjestima, piše Alfredo Carpineti za IFLScience.

"Svaka akcija koju smo poduzeli od početka ove epidemije osmišljena je kako bi maksimizirala vakcinaciju i smanjila izloženost. Danas poduzimamo sljedeći korak u tom nastojanju", rekao je u saopštenju predsjednik okruga Ed Day. "Ovo je prilika za sve u našoj zajednici da učine pravu stvar za svoje komšije i ujedine se. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da okončamo ovu epidemiju i zaštitimo zdravlje onih koji se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga i djece koja su premlada da bi se vakcinisala.

"Javni prostor definirana se kao mjesto gdje se okuplja više od 10 osoba. To bi moglo biti gradsko ili vladino mjesto, trgovački centar, restorani, vjerski objekti, vrtići i škola. Javni prijevoz je uključen u ovaj propis, ali taksi i dostavna vozila nisu.

Kako bi se uhvatio u koštac s hitnim slučajevima, županijski odjel za zdravstvo bit će domaćin besplatne klinike za MMR vakcine u Pomoni. Provedba zakona neće se nadzirati ili tražiti evidencija o vakcinaciji, ali ako se otkrije da su roditelji prekršili zabranu, prijavit će se okružnom tužitelju. Kršenja će se teretiti kao prekršaji i bit će kažnjiva sa do šest mjeseci zatvora i novčanim kaznama od 500 dolara.

"Ne smijemo dopustiti da se ova epidemija nastavi neograničeno. Nećemo sjediti besposleno dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. To je kriza javnog zdravlja, i vrijeme je da se oglasi alarm, kako bi se osiguralo da svi poduzmaju odgovarajuće mjere za zaštitu sebe i svojih komšija, za zdravlje i sigurnost svih nas u Rocklandu, “zaključio je Day.

Ospice se lahko mogu spriječiti zahvaljujući savršeno sigurnim vakcinama. Nažalost, beskrupulozni ljudi koji šire skepticizam prema vakcinama, potiču roditelje da ugroze svoju djecu i mnoge druge.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, neodlučnost vakcinisanja jedna je od prvih 10 prijetnji s kojima se čovječanstvo danas suočava. Evropa je imala tri puta više slučajeva ospica u 2018. godini u poređenju sa 2017. godinom. Oko 1,5 milion smrtnih slučajeva svake godine moglo bi se izbjeći ako bi globalna pokrivenost vakcinama dostigla prag od 95%.


Za Front Slobode prevela Esma Klico