Naučnici razvijaju alkohol koji ne izaziva mamurluk

Dobra vijest je da bi mamurluk uskoro mogao biti stvar prošlosti. Prema naučnicima, sintetski alkohol koji ne izaziva mamurluk mogao bi biti dostupan za kupovinu u sljedećih pet godina.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 29.03.19 u 08:17
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Kad se pijani provod od prethodne noći pretvori u strašnu glavobolju i egzistencijalni strah od jutara poslije, koji još nije požalio zbog one posljednje čaše vina.

Dobra vijest je da bi mamurluk uskoro mogao biti stvar prošlosti. Prema naučnicima, sintetski alkohol koji ne izaziva mamurluk mogao bi biti dostupan za kupovinu u sljedećih pet godina.

Čovjek koji stoji iza ovog čarobnog eliksira je David Nutt. Nutt je neko za koga ste možda čuli: nekada je bio vladin savjetnik za droge u Velikoj Britaniji, ali je odmah smijenjen sa pozicije kad je tvrdio da je jahanje (jedan ozbiljan štetan učinak na svakih 350 izlaganja) opasnije od uzimanja ekstazija (jedan na svakih 10.000). Nakon toga, objavio je istragu u časopisu Lancetu, zaključujući da je alkohol “štetniji od heroina i kreka”.
"Industrija zna da je alkohol otrovna supstanca", rekao je Nutt za Guardian u intervjuu.

"Da se otkrio danas, bio bi nezakonit kao prehrambeni proizvod. Sigurna granica alkohola, ako se primjene kriteriji prehrambenih standarda, bila bi jedna čaša vina godišnje." Ali, nije da Nutt bježi od alkohola. Doista, on je suvlasnik londonskog vinskog bara sa svojom kćeri.

Nutt sada radi kao direktor odjela za neuropsihofarmakologiju na Imperial College Londonu u Velikoj Britaniji.

Sintetički alkohol (ili "alcosynth") kojeg Nutt razvija zove se Alcarelle. Ideja je da nudi sve opuštajuće i društveno poticajne učinke alkohola bez simptoma mamurluka ili zdravstvenih problema. Dolazi s dodatnom pogodnošću sprječavanja da budete apsolutno paralitični. Umjesto toga, alkoholičari će moći uživati u dugotrajnom efektu, vječnom stanju blage opijenosti. Plan je osmisliti "vrhunski efekat" koji bi značio da bez obzira koliko ste Alcarelle popili, ne biste nadmašili taj vrhunac.

Priča o Alcarelleu započela je 1983. godine kada je Nutt, doktorant u to vrijeme, otkrio način premotavanja učinaka alkohola - protuotrov ako tako hoćete. On je bio prvi koji je dokazao da alkohol utječe na mozak stimulirajući GABA receptore i time usporavajući otpuštanje neurona. Primjenom hemikalije koja blokira GABA receptore kod opijenih štakora, on je uspio otrijezniti ove životinje. Nažalost, ovo čudno sredstvo bilo je previše opasno za ljude - ako ga popijete dok ste trijezni (slučajno ili namjerno) uzrokuje napadaje. No i tehnologija i medicinsko razumijevanje znatno su se poboljšali od 1980-ih.

Sada, Nutt zna da postoji 15 podvrsta GABA receptora u različitim dijelovima mozga. Dok je alkohol, kako kaže on, "promiskuitetan" i prihvatit će ih sve, alcosynthi se mogu razviti da se vežu za specifične receptore, proizvodeći različite učinke. Jedan tip može biti party piće. Na primjer, drugi mogu biti prikladniji za poslovni ručak ili noć s rodbinom.

Postoji nekoliko malih problema s ovim proizvodom u njegovom sadašnjem obliku koji uključuju sigurnosne probleme (do sada su ga samo Nutt i njegov tim probali) i ukus (priznaje da je potrebno još raditi na tome). No, tim je razvio petogodišnji plan u kojem se nadaju da će se usvojiti propisi koji će Alcarelle klasificirati dodatkom hrani ili sastojkom. Odatle, njihov je cilj opskrbiti kompanije koje traže alternative alkoholu.

Pošteno je ostati skeptičan - ova ideja je već dugo u nastajanju, a neki su uspoređivali Nutt-ovo nastojanje s kolonizacijom Marsa. Ali postoji razlog za nadu. U novembru 2018. godine prikupljen je početni kapital, što znači da Nutt i poslovni partner David Orren mogu započeti zadatak prikupljanja 20 miliona funti (oko 26.500 miliona dolara) potrebnih da se Alcarelle plasira na tržište, piše Rosie McCall za IFLScience.


Za Front Slobode prevela Esma Klico