Maslačak: Kako pripremiti med od ljekovitih cvjetova

Za med od maslačka smatra se da je prirodni lijek protiv kašlja kod prehlade.

AUTOR: Gordana Vila
OBJAVLJENO: 09.04.19 u 18:09
https://bit.ly/2Jp7FVw
Sezona cvjetanja maslačka je u punom jeku. Ova biljka, višestruko je korisna, a od njegovih cvjetova pravi se čuveni med, u narodu poznatiji kao lijek za pluća. Vrlo je jednostavan za napraviti, a potrebno je samo jedno popodne. Evo i recepta.

Maslačak, ukras i lijek

Maslačak je svima nama dobro poznata samonikla proljećna biljka, koja vrhunac cvjetanja dostiže u aprilu, a ponekad i tokom maja. Karakteristična je po izuzetno žutim cvjetovima, a kako kažu stručnjaci, uspijeva na skoro svakoj vrsti zemljišta. Pripisuju mu se brojna ljekovita svojstva, između ostalog, smatra se da je maslačak izuzetno koristan za obnavljanje imuniteta, mada se u starim udžbenicima o ljekovitom bilju navodi da bi ga trebale izbjegavati trudnice i dojilje.

Ova biljka, jedna je od rijetkih, čiji se skoro svi dijelovi koriste i smatraju izuzetno zdravim. Za korjen maslačka, naši stari kažu da se koristi kod liječenja najtežih oboljenja. Od sušenog i samljevenog korjena, često se pravi čaj,  dok je list maslačka ili radič veoma često na trpezi, kao salata.

Med od cvijeta maslačka

Ipak, posebno mjesto među ljekovitim proizvodima nastalim od maslačka zauzima med od njegovih cvjetova.

Za jednu mjeru meda potrebno je 400 cvjetova maslačka, ubranih na suncu, kada su najviše iscvjetali, litar vode i jedan limun isječen na krugove.

Maslačak s limunom u vodi kuhati 20 minuta, a nakon toga smjesu procijediti. U procijeđenu smjesu dodati dva kilograma šećera i sok od dva iscijeđena limuna, a nakon toga vratiti na šporet. Nakon što smjesa dostigne tačku ključanja, budući med kuhati 30 minuta, a onda ga vrućeg i gustog sipati u sterilisane tegle. Postupak pripreme meda od maslačka pogledajte i u galeriji ispod članka. 

Za med od maslačka smatra se da je prirodni lijek protiv kašlja kod prehlade. Smatra se i da je odličan "čistač" pluća od nikotina i drugih toksina. Preporučuje se da se uzimaju po tri kašike meda od maslačka dnevno. Provjereno, umiruje kod suvog, intenzivnog kašlja, izazvanog prehladom.

Ipak, prilikom korišćenja, oprezni bi trebalo da budu ljudi skloni alergijama.

U svakom slučaju, livade su pune zlatnog blaga. Zato ne propustite da naredni sunčani dan provedete u prirodi i naberete maslačka. Recimo, baš za ovaj med, jer doći će zima i sa sobom donijeti prehlade i kašalj. A rijetko šta je bolje od prirodnog, domaćeg lijeka.

Tekst i fotografije Gordana Vila za Aeroklub.ba