Muškarci i postporođajna depresija: Više od četvrtine novih očeva pokazuje značajne razine depresije

Više od četvrtine novih očeva u novoj studiji pokazuje značajne razine depresije – što su uzroci i što se po tom pitanju može učiniti?

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 24.04.19 u 05:23
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
 
Muškarci ne prolaze kroz trudnoću i porođaj. Njihove razine hormona ne podivljaju, njihove bradavice ne postanu osjetljive. Zašto bi bili depresivni? Prema novoj švedskoj studiji, koja pokazuje da kroz posljednjih deset godina značajan broj muškaraca nailazi na poteškoće kada postanu roditelji, postoji dosta razloga za to.
 
Najnovije istraživanje, prenosi The Guardian, pokušalo je kvantificirati koliko se muškaraca susreće s postporođajnom depresijom. Rezultati prethodnih istraživanja došli su do brojke od 4 do 10% muškaraca, dok nova studija provedena na malom uzorku od 447 švedskih očeva koji su volontirali u istraživanju (i ne moraju prezentirati prosječnog oca), pokazuje da iznenađujućih 28% muškaraca pokazuje simptome koji su jači od blagog stanja depresivnosti. Manje od jednog na pet depresivnih muškaraca zatražilo je pomoć iako je trećina njih razmišljala o tom da si naudi. Dok se ženama u Velikoj Britaniji često postavlja niz pitanja kojima se ustanovljava postporođajna depresija (koja pogađa 13% žena), mentalno zdravlje očeva rijetko se provjerava.
 
Rješenje
 
Glavni autor švedskog istraživanja Elisa Psouni s odjela psihologije na Sveučilištu Lund kaže da Edinburška skala postnatalne depresije (EPDS) koja se koristi i na ženama i na muškarcima nije dovoljno precizna u prepoznavanju depresije kod očeva. Njeno istraživanje je pokazalo višu razinu depresije kod očeva jer je dodala simptome koji su karakterističniji za muškarce poput uzrujanosti, ljutnje, razdražljivosti, duže ostajanje na poslu i pretjerivanje s alkoholom.
 
Razlog za porast depresije kod očeva ne mora biti samo to što znanstvenici sada traže tragove iste, nego to što sve više novih očeva nailazi na poteškoće. Psouni vjeruje da se očevi sve više suočavaju s istim pitanjima kao i majke – uključujući kombiniranje roditeljstva i karijere. Očevi koji su postali depresivni često su nailazili i na izvanjske pritiske poput problema na poslu, a ako je njihova partnerica bila depresivna, rizik za depresiju se udvostručava. Nedostatak sna, rođenje blizanaca i problemi u odnosima također doprinose problemu.
 
Depresivan otac će se manje igrati i zabavljati sa svojim djetetom. Velik je utjecaj očeve postporođajne depresije na djecu, a studije pokazuju manju razinu blagostanja i probleme u ponašanju do dobi od sedam godina.
 
Očevi koji primjete da se teško suočavaju sa svojom novom ulogom, kao i njihovi partneri, obitelj i prijatelji koji primjete pojačanu razdražljivost ili anksioznost kod muškarca tijekom prve godine roditeljstva (postporođajna depresija je izraženija kroz prvih dvanaest mjeseci), trebali bi razmisliti o mogućnosti da je u pitanju očeva postporođajna depresija.
 
Kognitivna bihevioralna terapija i antidepresivi mogu pomoći. Ukoliko se depresija ne prepozna, kaže Psuoni, „jedna od najgorih stvari je  da se suočite sami sa sobom nakon godinu dana i shvatite da se osjećate loše i da patite – a prva godina života vašeg djeteta je već prošla.“

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš