Stari trik američke vojske kako zaspati na bilo kojem mjestu za 2 minute

Prema nedavnom istraživanju, između šest i devet sati sna može pomoći u borbi protiv srčanih tegoba. Brojne studije su pokazale katastrofalne učinke koje nedostatak sna može izazvati.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 13.05.19 u 15:33
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Već dugo vremena na internetu kruži priča o navodnoj metodi koju pripadnici američke vojske koriste kako bi brže zaspali. 

Informacija se prvi put spominje u knjizi iz 1981. godine "Relax and Win: Championship Performance" autora Sharon Ackman. Autorica knjige opisuje čitateljima kako da se opuste i zaspu u roku od dvije minute, što je metoda koju koriste američke snage.

"Američka akademija za obuku vojnih pilota je razvila naučnu metodu pomoću koje se u svakom dijelu dana, pod bilo kakvim uslovima može zaspati u roku od dvije minute," napisala je Ackman. "Nakon šest sedmica vježbe, 96% pilota je moglo zaspati u roku od dvije minute ili manje. Čak i nakon konzumiranja kafe dok se u pozadini pušta snimak rafalne paljbe."

Pa kako to učiniti? Prvi korak je da ispraznite svoj um. Da biste to učinili, preporučuje se da opustite sve mišiće lica. Zatim spustite ramena i opustite ruke. Udahnite i opustite prsa, a zatim opustite noge, sve po navedenom redu.

Sljedećih 10 sekundi skroz ispraznite svoj um od bilo kakvih misli. Zamislite da ležite u mračnoj sobi na udobnom krevetu ili stalno ponavljajte u sebi frazu "ne misli". To bi vam navodno trebalo pomoći.

Ukoliko napravite sve navedene korake, trebali bi zaspati. Ackman je izjavila kako je ovo posebno korisna tehnika za ljude u vojsci koji se nalaze u opasnim  scenarijima ili za one koji se nose s ratnim strahotama.

Prema nedavnom istraživanju, između šest i devet sati sna može pomoći u borbi protiv srčanih tegoba. Brojne studije su pokazale katastrofalne učinke na tijelo koje nedostatak sna može izazvati. Iako cijeli proces spavanja ne razumijemo u potpunosti, on je izuzetno koristan za naše zdravlje.

Dakle, ukoliko vam ikada zatreba brzo drijemanje ili ukoliko ne možete zaspati navečer, pokušajte s ovom starom metodom američke vojske. Ako je koristila pilotima iz Drugog svjetskog rata, onda bi mogla i vama biti od pomoći, prenosi IflScience.