Grijani duhan jednako je štetan kao i obične cigarete, dokazala nova studija

Jasno se pokazalo kako noviji proizvodi nisu ništa manje štetni za stanice od običnih ili električnih cigareta

AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 28.05.19 u 10:44
https://bit.ly/2XkEeO1
Studija objavljena u ERJ Open Research ukazuje na to da novi uređaj kojim se duhan zagrijava umjesto e-tekućina nije ništa manje otrovan od običnog dima cigarete.

Znanstvenici tvrde kako ova studija dokazuje da električne nikotinske cigarete nisu sigurnija zamjena za obične.

Studiju je vodio znanstvenik Tehničkog fakulteta u Sydneyu i Instituta za medicinska istraživanja Woolcock, dr. Pawan Sharma, a otkrića studije prenosi Science Daily.

"Pušenje je glavni uzrok bolesti koje se mogu spriječiti, a s dolaskom električnih cigareta u proteklom desetljeću, trend konzumiranja nikotina neće se smanjiti u bliskoj budućnosti. Ukoliko se trenutni trendovi nastave, konzumiranje duhana će do 2030. godine uzrokovati više od osam milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta,” rekao je.

"Posljednji dodatak u ovom rastućem trendu je snažno i planirano reklamiranje uređaja za grijanje duhana. Oni se obično nazivaju novom generacijom uređaja koji ne spaljuju nego griju duhan. Budući da se zna jako malo o utjecaju ovih novih uređaja na zdravlje, osmislili smo ovo istraživanje kako bismo ih usporedili s pušenjem cigareta i vapingom.”

Znanstvenici su testirali utjecaj ova tri izvora nikotina na dvije vrste stanica uzetih iz ljudskih dišnih puteva: epitelnih stanica i stanica glatkih mišića. Epitelne stanice u zdravim plućima djeluju kao prva linija obrane od svih stranih čestica koje ulaze u dišni put, a stanice glatkih mišića održavaju strukturu dišnih putova. Pušenje može dovesti do poteškoća u disanju prvenstveno ometanjem normalne funkcije tih stanica.

Dr. Sharma i njegov tim su izložili stanice različitim koncentracijama duhanskog dima, pare iz električnih cigareta i pare iz uređaja za grijanje duhana te analizirali nanose li štetu ovim stanicama ili njihovoj normalnoj funkciji.

Ovaj tim znanstvenika je otkrio kako su cigarete i para iz uređaja za grijanje duhana jako štetne za stanice i u slabijim i u jačim koncentracijama, a para iz električnih cigareta je bila štetnija većinom u jačim koncentracijama. Kazali su kako korištene koncentracije predstavljaju razinu nikotina kod kroničnih pušača.

Dr. Sukhwinder Sohal, znanstvenik sa Sveučilišta u Tasmaniji (Launceston, Australija) i glavni autor studije, je rekao: „Promatrali smo različite nivoe toksičnosti za stanice u svim oblicima izlaganja ljudskih plućnih stanica. Jasno se pokazalo kako noviji proizvodi nisu ništa manje štetni za stanice od običnih ili električnih cigareta.”

Dr. Sharma je dodao: "Ovi rezultati ukazuju na to da su sva tri oblika pušenja štetna za plućne stanice i da su novi uređaji za grijanje duhana jednako štetni kao i obične cigarete.”

"Trebalo nam je skoro pola stoljeća za razumijevanje štetnog utjecaja duhanskog dima, a još uvijek ne znamo kakav je dugoročni utjecaj korištenja električnih cigareta. Uređaji koji zagrijavaju duhan su relativno novi i trebat će nam još desetljeća prije nego što uspijemo otkriti njihov utjecaj na ljudsko zdravlje.”

"Ono što sada znamo jeste da oštećivanje ovih dviju vrsta plućnih stanica može uništiti plućnu maramicu i dovesti do smrtonosnih bolesti poput kronične opstruktivne plućne bolesti, raka i upale pluća, a može povećati i rizik od razvoja astme, tako da ne smijemo pretpostaviti da su ti uređaji sigurnija opcija.

Dr. Sharma se nada da će ovi rezultati potaknuti još istraživanja uređaja za grijanje duhana, a on planira nastaviti taj posao kroz proučavanje efekta nikotinskih uređaja na sofisticiranijim modelima plućnih maramica kao i na miševima.

Profesorica Charlotta Pisinger, predsjednica Odbora za kontrolu duhana pri Europskom respiratornom društvu, nije bila uključena u istraživanje, ali je kazala: "Novi uređaji za grijanje duhana reklamiraju se kao alternativa koja ima za 95% nižu razinu toksičnih sastojaka zbog toga što se duhan grije, a ne spaljuje. Međutim, prve neovisne studije su pokazale da ipak dolazi do izgaranja, čime se otpuštaju otrovni i kancerogeni spojevi, neki od njih na nižim, a drugi na višim razinama u odnosu na obične cigarete. Pregled podataka iz duhanske industrije o ovim uređajima je pokazao kako postoje dokazi o upalama pluća kod štakora, a nema dokaza o poboljšanju upale pluća i njihove funkcije kod pušača koji su prešli na grijani duhan.”

"Predstavljanje i plansko reklamiranje ovih uređaja je jako privlačno pušačima koji žele prestati pušiti i vjeruju kako mogu koristiti neki drugi duhanski proizvod koji nije štetan. Ono također otvara vrata i privlačenju mladih ljudi korištenju i ovisnosti o nikotinu. Ova studija je dodatni dokaz kako novi uređaji nisu sigurna alternativa za duhanski dim kako ih se predstavlja."

Prevela: Ružica Ereš