Koliko dugo čovjek može preživjeti bez vode?

"Možete izdržati do 100 sati bez tekućine pri prosječnim temperaturama", Claude Piantadosi, Sveučilište Duke.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 14.06.19 u 09:46
https://bit.ly/31X8nS6
Čovjek može preživjeti bez hrane tri tjedna (Mahatma Gandhi je preživio 21 dan potpunog izgladnjivanja), ali s vodom to nije slučaj.

Voda čini barem 60% ljudskog tijela, a potrebna je za funkcioniranje svake stanice u organizmu. Ona služi kao mazivo za zglobove, regulira tjelesnu temperaturu kroz znojenje i disanje te pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Za razliku od hrane, čovjek bez vode može izdržati maksimalno tjedan dana. To vrijeme bi zasigurno skratili teški uvjeti poput velikih vrućina.

Ograničenje od tjedan dana temelji se na promatranju umirućih pacijenata koji zbog stanja organizma ne mogu apsorbirati hranu i vodu, rekao je još 2013. godine Randall K. Packer, profesor biologije na Sveučilištu George Washington u intervjuu s Maggie Fox za NBC News..

Međutim, tjedan dana je poprilično dug period. Vjerojatnije su u pitanju maksimalno tri do četiri dana, piše Independent.

"Možete izdržati do 100 sati bez tekućine pri prosječnim temperaturama", kazao je Claude Piantadosi sa Sveučilišta Duke za Fox. "Ukoliko je temperatura niža, možete izdržati malo duže. Ako ste izravno izloženi Suncu, onda ne možete izdržati toliko dugo".

Naša tijela stalno gube vodu, zbog čega čaša vode dnevno nije dovoljna za održavanje dovoljne količine u tijelu. Vodu gubimo znojenjem, odlaskom u toalet, čak i disanjem.

"U ekstremnim uvjetima odrasla osoba može izgubiti litar do 1,5 litara znoja po satu", napisao je Packer u članku za Scientific American iz 2002. godine. "Ako se izgubljena voda ne nadoknadi, ukupni obujam tjelesne tekućine može brzo pasti, čime može doći do opasnog smanjenja obujma krvi".

Kada premalo krvi kola u tijelu, krvni tlak može pasti do smrtonosnih razina. Tjelesna temperatura također raste kada se prestanemo znojiti.

Dehidracija koja dovede do "gubitka od 10 posto tjelesne mase je hitan slučaj", tvrde s Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru, "a ukoliko se ne nadomjesti, može dovesti do smrti".

Nešto vode dobivamo iz hrane, "ali najbolji izvor vode je - popiti vodu", piše na web stranici Nacionalnog instituta za zdravlje.

Druga pića poput sokova ili mlijeka također hidriraju tijelo. Jedina tekućina koja nije dobra za hidrataciju je alkohol, jer uzrokuje gubitak vode zbog učestalog mokrenja.


Prevela: Ružica Ereš