Googleov sustav umjetne inteligencije prepoznaje rak pluća bolje od liječnka

Ipak, potrebne su detaljnije studije kako bi se ispitao utjecaj i korist umjetne inteligencije u kliničkoj praksi

AUTOR: Geek
OBJAVLJENO: 16.06.19 u 11:15
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Rak pluća, jedan od najčešćih oblika ove bolesti, je jedan od najsmrtonosnijih. Godišnje odnese više od 1.7 milijuna života.

No, Google je ustrajan u naumu da smanji tu brojku – koristeći umjetnu inteligenciju.

Krajem 2017. godine, ovaj tehnološki gigant je počeo istraživati kako riješiti medicinske izazove koji dovode do nejasnih dijagnoza, nepotrebnih postupaka i prevelikih financijskih troškova.

Nema sumnje da radiolozi naporno rade svoj posao i pregledavaju na stotine 2D fotografija jednog CT snimka tražeći znakove ove opasne bolesti. No, rak može biti toliko sićušan i težak za pronaći da mnogi opasni tumori mogu proći nezapaženo.

Međutim, Googleov novi model umjetne inteligencije generira opća predviđanja malignosti raka pluća i identificira suptilna zloćudna tkiva ili čvoriće na plućima koji se često i ne primijete.

Ovaj model umjetne inteligencije skenira i prethodne CT snimke, što može pomoći u otkrivanju stope rasta sumnjivog tkiva, kazala je voditeljica tehničkog dijela istraživanja Shravya Shetty.

U sklopu ovog istraživanja, Googleov sustav umjetne inteligencije je proučio skoro 50.000 CT snimaka iz baze podataka američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Rezultati su zatim uspoređeni s onima šest certificiranih radiologa.

Model umjetne inteligencije je otkrio zapanjujućih 5% više slučajeva raka od liječnika. Također je smanjio broj lažno pozitivnih nalaza za više od 11%, piše Geek.

"Unatoč vrijednosti slikanja raka pluća, danas se u SAD-u pregleda samo 2-4% pacijenata koji ispunjavaju sve uvjete", napisala je Shetty na svom blogu. "Ovaj rad pokazuje potencijal umjetne inteligencije u povećanju točnosti i dosljednosti, a mogla bi pomoći i u ubrzanju postupka slikanja raka pluća širom svijeta".

Ovo Googleovo obećavajuće otkriće je samo početak, potrebne su detaljnije studije kako bi se ispitao utjecaj i korist umjetne inteligencije u kliničkoj praksi.

Istraživačke institucije i bolnički sustavi koji su zainteresirani za buduću suradnju i istraživanja, mogu se prijaviti putem online formulara.


Prevela: Ružica Ereš