Genetska mutacija kod vinskih mušica kao odgovor na pitanje ljudske dugovječnosti; istraživanje

Izgleda da nas vinske mušice mogu dosta naučiti o dugovječnosti.

nechaevkon/Shutterstock
AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 23.07.19 u 16:32
http://bit.ly/2YBdwwr
Novo istraživanje moglo bi približiti znanstvenike razumijevanju načina na koji genetska mutacija pronađena u vinskim mušicama može biti ključan faktor u produženju životnog vijeka kod ljudi. Mutaciju, koju su nazvali E(z) heterozigotnom mutacijom histonske metiltransferaze, su proučavali kroz analizu genoma.

Otkrili su kako mušice koje nose ovu mutaciju žive do 22-23% duže u odnosu na kontrolnu skupinu. Nadalje, mušice koje imaju ovu mutaciju bile su otpornije na hipertermiju, oksidativni stres i stres endoplazmatskog retikuluma, a bile su i plodnije u odnosu na kontrolnu skupinu.

"Otkrića naših istraživanja mogla bi biti bitan korak ka proučavanju potencijalne uloge ove mutacije kada je u pitanju životni vijek ljudi ili implikacija za razumijevanje uloge globalne derepresije kromatina u starenju", rekao je dr. Alexey Moskalev, voditelj Laboratorija za geroprotektivne i radioprotektivne tehnologije.

Znanstvenici su otkrili i da su izrazi E(z) mutacije povezani sa starenjem uključeni i u genetske puteve povezane s imunitetom, staničnim ciklusom i biogenezom ribosoma, prenosi Interesting Engineering.

Ovo istraživanje proveo je spomenuti laboratorij koji se nalazi u ruskom Istraživačkom centru Komi. Prema njihovom priopćenju za javnost "istraživanje laboratorija cilja na proučavanje molekularnih i genetskih mehanizama regulacije životnog vijeka, procesa starenja i otpornosti na stres".

Laboratorij je već identificirao nekoliko desetaka gena koji su povezani s dugovječnošću i aktivno proučava geroprotektivne učinke različitih farmakoloških agensa, prirodnih sastojaka i biljnih ekstrakata kada su u pitanju starenje, životni vijek i fiziološke funkcije.

Ovo nije prvo istraživanje koje u vinskim mušicama nastoji pronaći odgovor za ljudsku dugovječnost. Znanstvenici su 2017. godine uspjeli usporiti proces starenja vinske mušice za čak 20%, a to su postigli povećanjem razina proteina Drp1. Izgleda da nas vinske mušice mogu dosta naučiti o dugovječnosti.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu Scientific Reports.


Prevela: Ružica Ereš