Lubenica: Sočno i slatko ljetno osvježenje koje ima jako dobre učinke na zdravlje

Sljedeći put kad vam se bude jela lubenica, ali se zabrinete zbog količine šećera u njoj, "efekata povećanja tjelesne težine" i slično, sjetite se da ona ima jako pozitivne učinke na zdravlje.

AUTOR: The Epoch Times
OBJAVLJENO: 12.08.19 u 12:43
OSVJEŽENO: 12.08.19 u 12:43
http://bit.ly/2Z29ugG
Lubenica je mnogo više od osvježavajuće ljetne poslastice. Iz perspektive sve većeg broja kliničkih istraživanja, to je zaista ljekovita i zdrava hrana.

U današnje vrijeme postoji mnogo kliničkih istraživanja o ljekovitim svojstvima hrane koja je uobičajen dio naše prehrane poput lubenica. Primjerice, jedno istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrilo je da je sok lubenice učinkovit lijek za smanjenje broja otkucaja srca tijekom oporavka i za upale mišića, piše The Epoch Times.

Dodatna istraživanja pokazala su da lubenica može biti korisna i za sljedeće stvari:

Povećanje razine antioksidansa

Lubenica je izuzetno bogata likopenom, zbog čega ima crvenu boju, i drugim karotenoidima poput luteina i beta karotena. Istraživanje iz 2003. godine, objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da redovno konzumiranje soka lubenice dovodi do značajnog povećanja koncentracije likopena i beta karotena u krvnoj plazmi. Važno je imati na umu da su i jedan i drugi na svoj način jako korisni za zdravlje. Također, povećanje razine antioksidansa u krvnoj plazmi konzumiranjem lubenice može objasniti zašto je epidemiološko istraživanje provedeno na Kineskinjama ustanovilo da je veći unos lubenice u organizam povezan sa smanjenim rizikom od raka.

Smanjivanje krvnog tlaka/poboljšanje zdravlja arterija

Istraživanje iz 2012. godine objavljeno u American Journal of Hypertension otkrilo je da je kod sredovječnih pretilih osoba koje imaju problem s predhipertenzijom ili hipertenzijom u prvoj fazi nakon šest tjedana liječenja ekstraktom lubenice koji sadrži 6 grama L-citrulina i L-arginina na dnevnoj bazi, imali niži krvni tlak i promijenio im se odraz karotidnih valova, što je pokazatelj poboljšanja funkcija arterija.

Nemogućnost krvnih žila da se prošire i pravilno funkcioniraju je endotelna disfunkcija i vjerojatno je jedan od prvih koraka u petogenezi ateroskleroze. Ako lubenica može poboljšati stanje ili ga čak okrenuti u obrnutom smjer, sigurno bi se mogla ispostaviti kao veliko otkriće i alternativa brojnim lijekovima koji se koriste za primarnu prevenciju, a čije nuspojave uključuju disfunkciju i oštećenje srčanog mišića.

Povećanje koncentracija arginina u krvi

Istraživanje iz 2007. godine, objavljeno u časopisu Nutrition otkrilo je da sok lubenice povećava koncentraciju arginina u krvnoj plazmi, što dokazuje da se spomenuti L-citrulin iz ovog biljnog porijekla učinkovito pretvara u arginin. To je jako važno otkriće zato što je arginin na mnogo načina koristan za zdravlje, a posebice za ublažavanje endotelne disfunkcije. U bimedicinskoj literaturi postoji najmanje 20 istraživanja koja dokumentiraju terapijsku ulogu arginina u poboljšanju stanja endotelne disfunkcije.

Metabolički sindrom

Obećavajuća pretklinička studija objavljena u Journal of Nutrition 2007. godine, otkrila je da pulpa lubenice znatno poboljšava metabolički sindrom kod pretilih štakora koji imaju dijabetes. Ovo istraživanje je posebno zanimljivo zato što podržava tezu relativno novih istraživanja koja pokazuju da konzumiranje voća nije štetno za osobe koje imaju dijabetes tipa 2. Ova istraživanja opisana su kao "prvi dokaz korisnog učinka soka lubenice kao funkcionalne hrane za povećanje razina arginina, smanjenje serumskih koncentracija rizičnih faktora za kardiovaskularne probleme, poboljšanje kontrolne glikemije i ublažavanje vaskularne disfunkcije u pretilih životinja koje imaju dijabetes tipa 2."

Sjemenke lubenice su bogat izvor proteina

Treba napomenuti da svi dijelovi lubenice imaju nešto za ponuditi kada je u pitanju njihova hranjiva vrijednost. Tako su sjemenke lubenice izvrstan izvor proteina. Istraživanje iz 2011. godine objavljeno u Journal of Cancer Research and Clinical Oncology otkrilo je da "dobra hranjiva i funkcionalna svojstva proteina sjemenki obroka lubenice sugeriraju njihov potencijal za upotrebu u formulaciji prehrambenih proizvoda". Iako je daleko lakše jesti lubenicu bez sjemenki, imajte na umu da se one ne mogu reproducirati bez ljudske intervencije, tako da postoji više razloga da ih ne skidate s lubenice.

Zaključak

Sljedeći put kad vam se bude jela lubenica, ali se zabrinete zbog količine šećera u njoj, "efekata povećanja tjelesne težine" i slično, sjetite se ovih pozitivnih učinaka lubenice na zdravlje. Naravno, treba pripaziti na kvalitetu i umjerenost kada jedete lubenice, ali slobodno možete uživati u njoj.


Prevela: Ružica Ereš