Hrana bogata flavonoidima umanjuje rizik smrti od raka i srčanih bolesti

"Konzumiranje alkohola i pušenje povećavaju upalne procese u organizmu i oštećuju krvne žile, a to povećava rizik od niza bolesti", rekla je voditeljica istraživanja, dr. Nicola Bondonno. "Pokazalo se da flavonoidi imaju protuupalna svojstva te da poboljšavaju rad krvnih žila što donekle može objasniti zašto su povezani s manjim rizikom smrti od srčanih bolesti i raka".

AUTOR: EurekAlert!
OBJAVLJENO: 13.08.19 u 13:05
http://bit.ly/2H2ZDkI
Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, poput jabuka i čaja, štiti od raka i bolesti srca, posebno pušače i osobe koje puno piju, prema novom istraživanju sa Sveučilišta Edith Cowan (ECU).

Znanstvenici s ECU-ovog fakulteta medicinskih i zdravstvenih znanosti analizirali su podatke Danske skupine za prehranu, rak i zdravlje i procjenjivali prehrambene navike 53.048 Danaca u razdoblju od 23 godine.

Otkrili su da su ljudi koji su često konzumirali umjerene do velike količine hrane bogate flavonoidima – spojevima koji se nalaze u biljnim namirnicama i pićima – imali manju šansu obolijevanja od raka ili srčanih bolesti, prenosi EurekAlert!.

Voditeljica istraživanja, dr. Nicola Bondonno, rekla je da je istraživanje utvrdilo nižu stopu rizika od smrti kod osoba koje su jele hranu bogatu flavonoidima, a čini se i da je zaštitni učinak bio najveći upravo za one osobe koje su bile pod visokim rizikom od obolijevanja od kroničnih bolesti zbog pušenja cigareta ili konzumiranja alkohola u pretjeranim količinama (više od dva pića dnevno).

"Ova otkrića su važna jer ističu potencijal sprječavanja raka i srčanih bolesti poticanjem na konzumiranje hrane bogate flavonoidima, posebno kod osoba koje imaju visok rizik od obolijevanja od ovih kroničnih bolesti", rekla je. "Ali važno je napomenuti i da konzumiranje flavonoida ne poništava u potpunosti povećani rizik od smrti uzrokovane pušenjem ili pretjeranim konzumiranjem alkohola. Najbolja odluka za zdravlje je prestati pušiti i smanjiti konzumiranje alkohola. Znamo da ovakve životne promjene mogu biti veliki izazov pa bi konzumiranje flavonoida moglo biti novi način ublažavanja povećanog rizika od obolijevanja uz istovremeno poticanje ljudi da prestanu ili smanje konzumaciju cigareta i alkohola".

Ispitanici koji su svakodnevno konzumirali oko 500mg flavonoida bili su pod najmanjim rizikom smrti od raka ili srčanih bolesti.

"Važno je konzumirati razne spojeve flavonoida koji se nalaze u različitim namirnicama. No, to je vrlo lako uvesti u prehranu – jedna šalica čaja, jedna jabuka, jedna naranča, 100 g borovnica i brokule otvorili bi širok spektar spojeva flavonoida i više od 500 mg preporučene količine flavonoida".

Bondonno je rekla da se, iako je istraživanjem utvrđena povezanost između konzumacije flavonoida i nižeg rizika od smrti od spomenutih bolesti, točna priroda zaštitnog učinka još uvijek ne poznaje dovoljno, ali da je ona vjerojatno višestruka.

"Konzumiranje alkohola i pušenje povećavaju upalne procese u organizmu i oštećuju krvne žile, a to povećava rizik od niza bolesti", rekla je znanstvenica. "Pokazalo se da flavonoidi imaju protuupalna svojstva te da poboljšavaju rad krvnih žila što donekle može objasniti zašto su povezani s manjim rizikom smrti od srčanih bolesti i raka".

Znanstvenica je najavila sljedeći korak istraživanja, pobliže istraživanje za koje vrste karcinoma i srčanih bolesti su flavonoidi najučinkovitiji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.


Prevela: Ružica Ereš