Cjepivo protiv klamidije prošlo prvu fazu kliničkih ispitivanja

Klamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a uzrokuje je bakterija Chlamydia trachomatis. Svake se godine ovom bolešću zarazi oko 131 milijun žena i muškaraca.

AUTOR: Science News
OBJAVLJENO: 19.08.19 u 14:30
http://bit.ly/2ZayX7P
Prvo cjepivo protiv klamidije prošlo je prvu fazu kontroliranog ispitivanja na ljudima. Istraživanje su na 35 zdravih žena proveli Imperial College London (ICL) i Institut Statens Serum u Kopenhaagenu (SSI), a rezultat je obećvajući. U odnosu na kontrolnu skupinu koja je primila placebo, obje verzije cjepiva su sigurne i proizvele su imunološki odgovor koji se nije dogodio u kontrolnoj skupini.

"Ovi obećavajući rezultati zaista ohrabruju", rekla je Toni Darville, specijalistica za dječje zarazne bolesti koji nije sudjelovao u istraživanju. Klamidija može uzrokovati dugoročne komplikacije kod žena pa bi učinkovito cjepivo protiv ove bolesti moglo imati veliki pozitivni utjecaj na javno zdravlje, tvrdi ova liječnica. Znanstvenici su naglasili da je ovo ispitivanje "važan prvi korak", ali da su potrebna daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo hoće li imunološki odgovor koji uzrokuje cjepivo biti učinkovita zaštita od klamidije, objavljeno je na službenoj stranici ICL-a.

"Rezultati nas ohrabruju jer pokazuju da je cjepivo sigurno i da izaziva vrstu imunološkog odgovora koji bi potencijalno mogao biti učinkovit u zaštiti od klamidije", rekao je profesor Robin Shattock, šef odsjeka za zarazne bolesti na ICL-u. "Međutim, dok ne provedemo daljnja istraživanja, nećemo znati je li zaista ovo cjepivo učinkovito ili ne".

Klamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a uzrokuje je bakterija Chlamydia trachomatis. Svake se godine ovom bolešću zarazi oko 131 milijun žena i muškaraca. Klamidija je u SAD-u najčešća prijavljena seksualno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijama. Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je samo 2017. godine prijavljeno 1,7 milijuna novih slučajeva. Međutim, brojka bi mogla biti mnogo veća jer veliki broj slučajeva prođe neprijavljeno: bolest može imati simptome koji nisu karakteristični samo za klamidiju, poput iscjedaka iz genitalija ili boli, a u čak 3 od 4 slučaja infekcije mogu u potpunosti izostati.

Dosadašnji pokušaji liječenja nisu uspjeli smanjiti stopu infekcija, a najveći broj novih slučajeva čine tinejdžeri i mladi odrasli ljudi. Antibiotici (zasad) mogu očistiti infekciju klamidijom iz tijela, no, ako se bolest ne liječi, može uzrokovati velike probleme kod žena. Infekcija cilja na grlić maternice, a kod otprilike jedne na šest žena, proširi se na maternicu i jajovode, gdje može uzrokovati upalnu bolest zdjelice i neplodnost. Druge komplikacije koje može uzrokovati klamidija su vanmaterična trudnoća, artritis pa čak i povećana mogućnost zaraze drugim seksualno prenosivim infekcijama, poput HIV-a.

"Postotak žena kod kojih se razviju ove dugotrajne komplikacije relativno je nizak", kazala je Darville za Science News. Međutim, visoke stope infekcije znače da "značajan broj žena" razvije kroničnu zdjeličnu bol, neplodnost ili oboje.

"Jedan od problema koji primjećujemo u trenutnim naporima za liječenje klamidije je to što se usprkos velikom programu testiranja i liječenja ljudi ponovno zaraze bolešću. Kada bismo pronašli zaštitno cjepivo, mogli bismo prekinuti taj ciklus", kaže profesor Shattock.

Međutim, razvoj cjepiva koji štiti od ove bakterije je veliki izazov zato što bakterije vode složen oblik života u ljudskom tijelu. Kako je već spomenuto, tijekom infekcije se mikrobi probiju u stanice koje okružuju reproduktivne organe. Na temelju ranijih istraživanja provedenih na životinjama, znanstvenici pretpostavljaju da je za učinkovito cjepivo potrebno izazvati snažan imunološki odgovor pomoću antitijela koja bi se borila protiv bakterija izvan stanica i stanicama imunološkog sustava (T stanicama) koja bi pomogla u čišćenju bakterija iz zaraženih stanica.

U ovom kliničkom ispitivanju, profesor Robin Shattock i njegovi kolege s ICL-a i SSI-ja testirali su dvije verzije cjepiva protiv klamidije. Obje verzije izazvale su imunološki odgovor antitijela i T stanica, no jedna je formulacija bila učinkovitija od druge. Daljnja testiranja nastavit će se s tom učinkovitijom verzijom cjepiva. Sljedeći korak istraživanja je utvrđivanje toga sprječava li cjepivo infekciju u usporedbi s placebom, a uključivat će volontere koji pripadaju rizičnoj skupini za ovu bolest.

Ako cjepivo uspješno prođe i sljedeća klinička ispitivanja i bude odobreno za široku upotrebu, idealna dob za cijepljenje dječaka i djevojčica bila bi oko 11 ili 12 godina, slično kao i s cjepivom protiv HPV-a.

"Optimistični smo, ali oprezni. Cjepivo protiv klamidije je važna nezadovoljena zdravstvena potreba", zaključio je voditelj istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet.


Prevela: Ružica Ereš