"Cheat day" na ketogenoj dijeti može se negativno odraziti na zdravlje

Za svoj su test znanstvenici regrutirali devet zdravih muškaraca i dali im da konzumiraju 75 grama napitka od glukoze prije i nakon sedmodnevne dijete. Dijeta se sastojala od 70% masti, 10% ugljikohidrata i 20% proteina, slično kao i u modernoj ketogenoj dijeti. "Prvo smo tražili stvari poput upalnog odgovora ili smanjenja tolerancije na glukozu u krvi", kaže Durrer. "Ono što smo umjesto toga pronašli su biomarkeri u krvi koji sugeriraju da su zidovi žila oštećeni naglim unosom glukoze".

AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 01.09.19 u 09:52
OSVJEŽENO: 01.09.19 u 09:52
http://bit.ly/2ZI3ERV
"Cheat day" tema je mnogih dijeta, a ketogena dijeta tu nije iznimka. No, nova istraživanja sa sveučilišnog kampusa Okanagan kažu da samo jedna 75 gramska doza glukoze, što je ekvivalnt velikoj boci soka ili tanjuru krumpira, na dijeti s visokim udjelom masti, može dovesti do oštećenja krvnih žila.

"Ketogena – ili keto dijeta, postala je vrlo uobičajena za sve one koji žele brzo izgubiti kilograme ili kontrolirati bolesti poput dijabetesa tipa 2", kaže Jonathan Little, izvanredni profesor u Školi za zdravlje i vježbanje na UBCO. "Sastoji se od jedenja hrane pogate mastima, umjerene bjelančevima s malim brojem ugljikohidrata i tjera tijelo da pređe u stanje ketoze".

Profesor Little kaže da dijeta može biti jako učinkovita, jer jednom kada se tjelo nađe u ketozi, tjelesna kemija se mijenja, a tijelo počinje agresivno sagorijevati masne zalihe. To dovodi do gubitka kilograma i može preokrenuti simptome bolesti poput dijabetesa tipa 2.

"Zanimalo nas je kako saznati što se događa s fiziologijom tijela nakon što se ponovno unese doza glukoze", kaže Cody Durrer, voditelj istraživanja i student doktorskog studija na UBC Okanagan. "Budući da je poznato da je oštećena tolerancija na glukozu i skokovi razine šećera u krvi povezani s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, imalo je smisla pogledati što se događa u krvnim žilama nakon šećernog udara".

Za svoj su test znanstvenici regrutirali devet zdravih muškaraca i dali im da konzumiraju 75 grama napitka od glukoze prije i nakon sedmodnevne dijete, prenosi Science Daily. Dijeta se sastojala od 70% masti, 10% ugljikohidrata i 20% proteina, slično kao i u modernoj ketogenoj dijeti.

"Prvo smo tražili stvari poput upalnog odgovora ili smanjenja tolerancije na glukozu u krvi", kaže Durrer. "Ono što smo umjesto toga pronašli su biomarkeri u krvi koji sugeriraju da su zidovi žila oštećeni naglim unosom glukoze".

Little kaže da je najvjerojatniji krivac za oštećenja tjelesni metabolički odgovor na višak šećera u krvi, zbog čega stanica krvnih žila mogu uginuti.

"Iako su to inače zdravi mladići, kad smo gledali njihovo zdravlje krvnih žila nakon konzumiranja glukoznog pića, rezultati su izgledali kao da su možda došli od subjekata koji su bili lošeg kardiovaskularnog zdravlja", kaže profesor Little i dodaje kako je ovo otkriće bilo pomalo alarmantno.

Istraživači ističu da je samo sa devet pojedinaca uključenih u studiju potrebno više rada kako bi se njihovi nalazi potvrdili, ali da bi ovi rezultati trebali biti opomena onima koji su na ketogenoj ishrani i razmišljaju o uzimanju "cheat daya".

"Moja briga je što će mnogi ljudi koji su na keto dijeti iz bilo kojeg razloga, možda poništiti neke pozitivne utjecaje na njihove krvne žile unoseći naglo šećere", kaže Little. "Naši podaci sugeriraju da ketogena dijeta nije nešto što radite šest dana u tjednu i odmarate se subotom".


Prevela: Ružica Ereš