Perspektive u sprječavanju dječje pretilosti

Dječja pretilost "jedan je od najozbiljnijih problema 21. stoljeća", tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije. Samo u Americi broj pretile djece trostruko se povećao u posljednjih 30 godina i sada 1 od 5 djece ima problem s pretilošću. Pretilost je problem koji može izazvati razne zdravstvene poteškoće.

AUTOR: Forbes
OBJAVLJENO: 02.09.19 u 12:32
http://bit.ly/2lwJgVq
Dobra hrana jako je važna za opće dobro. Jednako tako važne su i inovacije hrane kako bi se potakle pozitivne promjene u društvu.

Dječja pretilost "jedan je od najozbiljnijih problema 21. stoljeća", tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije. Samo u Americi broj pretile djece trostruko se povećao u posljednjih 30 godina i sada 1 od 5 djece ima problem s pretilošću. Pretilost je problem koji može izazvati razne zdravstvene poteškoće.

Kada je riječ o rješavanju problema poput ovog, većina ljudi pretpostavlja da je u pitanju problem s kojim se trebaju baviti kreatori politika, roditelji, nastavnici ili vođe prehrambene industrije. No, zdravstveni problemi povezani s prehranom nisu problem samo jedne organizacije, agencije ili pojedinca, nego podrazumijevaju kolektivni napor. Stoga i vođe prehrambene industrije, nastavnici, roditelji i kreatori politika, svi imaju ulogu u rješavanju ovog problema.

Međutim, ono što je još veći problem je kako to postići i koje bi strategije mogle učinkovito izazvati promjene? Mogu li tehnološke inovacije u prehrambenoj industriji iznaći način kako bi se problem pretilosti riješio?

U ovom tekstu Julia B. Olanyaju za Forbes pokušava pronaći odgovore na ta pitanja.

Jedan od ključnih problema kada je hrana u pitanju je dostupnost; dostupnost dobrog obrazovanja i dobre hrane. "Nezdrava hrana je poput cigarete: jedna možda neće biti problem, ali kontinuirana konzumacija tijekom 5 do 10 godina će ga sigurno stvoriti. Kada su u pitanju djeca, potrebna je i kreativnost kako bi im se hranu učinilo što privlačnijom", tvrdi Vera Kutsenko, izvršna direktorica tvrtke Modern Basket.

Problem je i pristup hranjivoj i zdravoj hrani. To je jedan od problema kojim se bavi organizacija Revolution Foods. "Kada jedno na dvoje djece u manjinskim zajednicama ima dijabetes tipa 2, važnije je nego ikad prije osigurati da sva djeca, bez obzira na svoj socioekonomski status, imaju pristup visokokvalitetnim hranjivim tvarima kroz obroke u školama. Naročito osiguravanje pristupa širokom izboru voća i povrća, integralnim namirnicama i bogatim cjelovitim žitaricama. Naš je ključni fokus osigurati podršku školama kako bi svojim učenicima omogućile najbolju prehranu. Veliki broj škola s kojima surađujemo služe učenicima i obiteljima s najvećim rizikom od dijabetesa i drugih bolesti povezanih s prehranom. Pravilna i zdrava prehrana mogu donijeti pozitivne akademske rezultati i biti vrhunsko sredstvo osnaživanja i ključni sastojak pomoći djeci u dostizanju svog punog potencijala", kazala je Kirsten Saenz Tobey iz spomenute organizacije.

Jedna od napraktičnijih strategija rješavanja problema pretilosti je i kontrola onoga što se događa kući. Točnije, roditelji moraju prilagoditi ono što djeca jedu još od dobi kada su bebe umjesto da se oslanjaju na velike prehrambene tvrtke. Već od malih nogu bebama i maloj djeci treba u prehranu uvoditi mnoštvo voća, povrća i proteina – cjelovitom hranom koja dolazi iz zemlje – umjesto tvorničke, prerađene i predpakirane hrane pune šećera, aditiva i ulja. Grickalice bi se trebale u potpunosti eliminirati ili drastično smanjiti. Kad se rafinirani šećer i grickalice uvode u jako mladoj dobi, dijete može razviti sklonost da jede samo tu hranu i da postane "izbirljivo". Prva hrana s kojom se djeca susreću ima ključnu ulogu u vjerojatnosti razvoja pretilosti u djetinjstvu, tvrdi Sharon Brown, nutricionistica i izvršna direktorica tvrtke Bonafide Provision.

Brownine tvrdnje potvrđuje i liječnica Melissa Mondala: "Djecu od malih nogu treba poticati da jedu što prirodniju hranu. Hrana bogata nutrijentima – povrće, voće, grašak, integralne žitarice, orašasti plodovi i sjemenke – treba biti važan dio prehrane, a ona hrana koja je siromašna nutrijentima – prerađena hrana, posebno hrana s visokim udjelima soli, šećera, ulja i umjetnih aditiva – bi se trebala izbjegavati. Važna je i fizička aktivnost".

Istraživanja Carol Byrd-Bredbenner i njenih kolega fokusiralo se na razumijevanje učinka nekog oblika internetske intervencije koja bi mogla potaknuti roditelje da prilagode određene aspekte svog načina života (prehrana, vježbanje) kako bi stvorili zdravije okruženje za djecu. Istraživanje se temeljilo na pretpostavci da djeca većinu svog vremena provode kod kuće te da vrijedi istražiti koliko su učinkovite tehnološke inovacije u poticanju na zdraviji način života.

Tijekom ljeta, tim tvrtke GrubEasy Interactive radio je s grupom učenika na pilot testu aplikacije Young Super Cook. Ova aplikacija omogućuje skupljanje bodova i nagrade za odabir zdravije hrane. Potaknuti konceptom nagrada učenici su sudjelovali i na internetskim forumima kao bi pronašli način za izmjenu svojih najdražih jela kako bi u njima bila zdravija hrana. Zainteresiranost i angažman iznenadio je i znanstvenike koji su proveli ovo istraživanje. Kada učenike nagrađujemo za dobra ponašanja, potičemo ih da čine još više. Što je još važnije, ovo istraživanje pokazuje da se i tehnološke inovacije mogu upotrijebiti za edukaciju i potaknuti novu generaciju na zdraviji izbor namirnica.


Prevela: Ružica Ereš