Emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje dovodi do promjena na mozgu djeteta; istraživanje

Znanstvenici su zaključili da kod djece s PTSP-om i visokim razinama hormona kortizola (hormon stresa) postoji veća vjerojatnost smanjivanja hipokampusa kao posljedica takvog stanja.

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 16.10.19 u 12:29
OSVJEŽENO: 16.10.19 u 12:29
https://bit.ly/35GreCI
Iako su uvijek bili svjesni utjecaja kvaltitete našeg djetinjstva na kognitivni razvoj, stručnjaci donedavno nisu bili sigurni u kojoj mjeri.

Ipak, detaljan pregled snimaka mozga otkriva trajne posljedice, fizičke i emocionalne traume nanesene djetetu. Emocionalno zlostavljanje tradicionalno nije dobivalo istu pozornost kao fizičko, ali sada stručnjaci prepoznaju njegove štetne učinke na sposobnost osobe da normalno funkcionira u odraslom dobu. Emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje djeteta mogu dovesti do razvijanja PTSP - a (post-traumatskog stresnog poremećaja).

Komparativna analiza mozga emocionalno zdravog i zanemarenog djeteta pokazuje ogromne razlike u veličini i strukturi mozga.

"Ove slike prikazuju negativan utjecaj zanemarivanja na mozak u razvoju. Na CT snimku lijeve strane slika je zdravog trogodišnjaka prosječne veličine glave. Desna slika je mozak trogodišnjeg djeteta koje pati od ozbiljnog manjka podražaja, zbog zapostavljanja od strane staratelja. Mozak ovog djeteta znatno je manji od prosjeka i ima proširene komore i kortikalnu atrofiju", kaže profesor Bruce Perry, šef psihijatrije u teksaškoj dječjoj bolnici.

Mozak emocionalno traumatiziranog djeteta znatno je manji, a unutar njegove strukture postoje vidljivi prostori. Takvo strukturno oštećenje mozga znači da će dijete vjerojatno imati probleme i zastoje u razvoju, te probleme s pamćenjem.

Doktor Perry objašnjava da će se kasnije u životu, emocionalno zanemarena djeca boriti za stvaranje zdravih odnosa s ljudima ali bi mogla razviti poremećaje vezanosti ili postati pretjerano ovisna o pojedincu.

"Zdrav razvoj neuronskih sustava koji omogućuju optimalno socijalno i emocionalno funkcioniranje ovisi o pažnju, količini njege i ljubavi u dojenačkoj dobi i mogućnostima za uspostavljanje i održavanje raznolikih odnosa s drugom djecom i odrasilma tijekom djetinjstva".

U slučaju da se problem PTSP-a ne riješi u ranoj dobi, to može biti jako štetno za razvoj i funkcionalnost hipokampusa, s posljedicama poput razvojnih zastoja, problema s pamćenjem, vezanosti i emocionalne nestabilnosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford koristili su snimanje magnetskom rezonancom (MRI) kako bi promatrali dvije skupine ispitanika, u dobi od 10 do 17 godina. Šesnaest sudionika imalo je simptome PTSP-a, dok samo 11 nije, prenosi Healthy Food House.

Znanstvenici su zaključili da kod djece s PTSP-om i visokim razinama hormona kortizola (hormon stresa) postoji veća vjerojatnost smanjivanja hipokampusa kao posljedica takvog stanja.

"Hipokampus je podjednako dobro funkcionirao kod obje skupine, međutim, ispitanici koji imaju simptome PTSP-a napravili su više pogrešaka nego kontrolni ispitanici koji su imali isti zadatak".

"Iako su svakodnevne razine stresa potrebne za poticanje normalnog razvoja mozga, višak tog stresa može biti štetan. Ne govorimo o stresu koji osoba proživljava prilikom obavljanja domaće zadaće ili svađe s roditeljem. Govorimo o traumatičnom stresu. Ta se djeca osjećaju kao da su zaglavila pod kamionom na sred ulice", rekao je dr. Victor Carrion, dječji psihijatar.

Subjekti s najgorom funkcijom hipokampusa također su imali specifičan skup simptoma PTSP-a. Takvo oštećenje povezano je sa simptomima "izbjegavanja i ošamućivanja", poput poteškoća u pamćenju traume, nedostatka emocija i osjećaja udaljenosti od drugih.

Ove su informacije neprocjenjive za sve one koji rade s djecom. Ključ je razumijevanja mogućih učinaka zanemarivanja i emocionalnog zlostavljanja, učinkovito i blagovremeno reagiranje na takve slučajeve i podrška daljnjem razvoju djeteta u zdravom smjeru.


Prevela: Ružica Ereš