8 vrsta pasa pomagača

Većina ljudi svoje pse smatra svojim najboljim prijateljima i vjernim pratiocima. No, psi pomagači svojim vlasnicima predstavljaju mnogo više.

AUTOR: Ai-Media
OBJAVLJENO: 21.10.19 u 16:19
https://bit.ly/35V47Ez
Mnogsvoje pse smatra svojim najboljim prijateljima i vjernim pratiocima. Psi pomagači su i to, ali i mnogo više za svoje vlasnike. U svijetu postoje razne vrste pasa pomagača, a za neke od njih možda dosad niste čuli.

Psi vodiči

Psi vodiči jedan su od najpoznatijih tipova pasa pomagača. Oni pomažu slijepim i slabovidnim osobama s brojnim preprekama. Uobičajene pasmine koje se koriste u ovu svrhu su labradori i zlatni retriveri. Nekada se koriste i mješanci labradora i pudlice, najčešće u slučaju kada vlasnik ima alergije. Ovi psi nose poseban pojas s drškom za koju se njihov vlasnik može čuvati.

Psi za gluhonijeme osobe

Psi "slušači" su pomagači gluhim ili nagluhim osobama. Oni svojim vlasnicima pomažu tako što ih upozoravaju na važne zvukove poput požarnog alarma, zvona na vratima i zvukova pećnice. Kada pas čuje zvuk on dodirne svog vlasnika i uputi ih prema buci. Ovi psi služe za omogućavanje veće neovisnosti svojih vlasnika.

Psi za dijabetičare

Psi za dijabetičare upozoravaju svoje vlasnike na potencijalno smrtonosne visoke i niske razine šećera u krvi. Odličan osjet mirisa omogućuje jako dobro uvježbanom psu da prepozna kada njegov vlasnik ima hiperglikemijsku (previsoka razina šećera u krvi) ili hipoglikemijsku (preniska razina šećera u krvi) epizodu.

Psi za pomoć pri kretanju

Psi za pomoć pri kretanju mogu obavljati širok raspon zadataka za svoje vlasnike. Oni mogu pomoći osobama koje imaju različite oblike poteškoća pri kretanju, uključujući osobe s ozljedama leđne moždine, mišićnom distrofijom i artritisom. Oni mogu otvarati vrata, donositi predmete pa čak i pomoći vlasniku da plati kupljenu robu na kasi tako što se pridignu do pulta i daju novčanik svog vlasnika prodavaču da preuzme novac.

Psi za pomoć osobama s epilepsijom

Ovi psi istrenirani su pomoći osobi tijekom i neposredno nakon epileptičkog napada. Oni su obučeni za razne zadatke, poput traženja osobe koja može pomoći njihovom vlasniku, pomoći svojim vlasnicima da se "probude" iz napadaja raznim vrstama podražaja, čak i fizički premjestiti vlasnika ukoliko dobije napadaj na nekom nesigurnom mjestu, npr. nasred ulice.

Psi za pomoć djeci s autizmom

Ovi psi pružaju pomoć i emocionalnu podršku djeci s autizmom. Oni mogu znatno povećati samopouzdanje djece s autizmom i pomoći im da se povežu sa svojim školskim kolegama pomažući im pri upoznavanju i druženju s njima. Pored toga, oni mogu spriječiti da dijete pobjegne i pratiti ga ukoliko pobjegne.

Psi za otkrivanje alergija

Ovi psi uvježbani su da reagiraju na mirise koji mogu biti štetni za njihove vlasnike. U tom slučaju, oni upozore svoje vlasnike o opasnosti kako bi je mogli izbjeći.

Psi za pomoć osobama s mentalnim oboljenjima

Ovi psi pokrivaju široku kategoriju onoga što rade psi pomagači. Oni mogu pomoći ljudima koji pate od depresije, anksioznosti ili post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Oni su istrenirani da prepoznaju promjene u tijelu svog vlasnika koje ukazuju na napadaje panike, flashbackove ili napade anksioznosti.


- Izvor: Ai-Media
Prevela: Ružica Ereš