Duboka moždana stimulacija kao sredstvo za liječenje ovisnosti; istraživanje

Sveučilište West Virginia prvo je odlučilo primijeniti ideju u borbi protiv ovisnosti. Duboka moždana stimulacija uključuje 'usađivanje' elektroda u glavnim područjima mozga za proizvodnju električnih impulsa na frekvencijama pažljivo podešenim radi poboljšanja pozitivnih moždanih valova i ometanja štetnih signala.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 10.11.19 u 15:39
https://bit.ly/2NWlX22
Muškarac iz SAD-a prvi je sudionik eksperimentalne tehnike dizajnirane za liječenje ovisnosti. Muškarcu su u centar za ovisnost u mozgu implantirani kompjuterski čip i elektrode kako bi odašiljale signal koji će ograničiti njegovu želju za drogom. Još tri osobe trebale bi proći kroz isti tretman, a nakon toga će se proučavati njihov napredak kako bi se ustanovilo može li se ova tehnika šire primjenjivati.

Implikacije stavljanja čipova u ljudski mozak tema su znanstvenofantastičnih djela već desetljećima. Međutim, dosad je glavna primjena duboke moždane stimulacije bila u kontroli tremora kod oboljelih od Parkinsonove bolesti. Duboka moždana stimulacija nedavno je odobrena i za upotrebu protiv epilepsije.

Sveučilište West Virginia prvo je odlučilo primijeniti ideju u borbi protiv ovisnosti o opioidima. Duboka moždana stimulacija uključuje 'usađivanje' elektroda u glavnim područjima mozga za proizvodnju električnih impulsa na frekvencijama pažljivo podešenim radi poboljšanja pozitivnih moždanih valova i ometanja štetnih signala, piše IFLScience..

Iako su se stope uspješnosti duboke moždane stimulacije poboljšale kako su neurokirurzi stekli iskustvo za obavljanje operacije, još uvijek postoje rizici, uključujući i pogrešno postavljene implantate i infekcije. Prema tome, to se nikada ne radi olako. Da bi se kvalificirali za tretman, pacijenti su morali biti ovisnici o opioidima koji nisu uspjeli reagirati na druge programe liječenja.

Prvi pacijent je 33-godišnji Gerod Buckhalter, koji je na opioidima i benzodiazepinima već više od desetljeća te ima povijest relapsa i predoziranja opasnih po život.

"Unatoč našim najvećim naporima za korištenje postojećih načina liječenja utemeljenih na dokazima, postoji niz pacijenata koji jednostavno ne reagiraju na te tretmane. Neki od ovih pacijenata imaju vrlo veliki rizik od katastrofalnih trajnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. Duboka moždana stimulacija bi se mogla pokazati vrijednim alatom u našoj borbi za očuvanje života i zdravlja ljudi", rekao je u izjavi za medije dr. James Berry, privremeni čelnik odsjeka za bihevioralnu medicinu i psihijatriju na Sveučilištu West Virginia.

Prošle godine su članovi istog tima primjenjivali duboku moždanu stimulaciju na pacijente s Alzheimerovom bolešću, nadajući se da će uspjeti shvatiti plakove koji su simptom, a moguće i uzrok ovog stanja. Rezultati tog ispitivanja još uvijek nisu objavljeni.

Izmišljeni moždani čipovi za promjenu ponašanja obično imaju apsolutnu kontrolu. Ne očekuje se da će na isti način Buckhalter i drugi sudionici istraživanja prestati s upotrebom opioida, no da će njihova žudnja biti dovoljno olakšana da pobijede vlastite demone.


Prevela: Ružica Ereš