Capgrasov sindrom: Neobični psihološki poremećaj

Capgrasov sindrom, ili Capgrasova deluzija je psihološko stanje u kojem pacijent poznatu osobu, partnera, člana obitelji ili prijatelja, doživljava kao uljeza. Obično se javlja kod psihijatrijskih poremećaja poput paranoidne shizofrenije, shizoafektivnog poremećaja i drugih afektivnih poremećaja. Njegovi simptomi zapaženi su i kod osoba koje pate od demencije, Parkinsonove bolesti, lezije živčanog sustava, epilepsije te kod osoba koje imaju nedostatak vitamina B12, jetrenu encefalopatiju, dijabetes, hipotireozu ili su pak pretrpili fizičku traumu glave.

AUTOR: Life in the Fastlife; Healthline
OBJAVLJENO: 24.11.19 u 16:56
https://bit.ly/34e3Uve
Capgrasov sindrom, ili Capgrasova deluzija je psihološko stanje u kojem pacijent poznatu osobu, partnera, člana obitelji ili prijatelja, doživljava kao uljeza. Etiologija, odnosno sam uzrok javljanja ovog sindroma nije dobro shvaćen.

Obično se javlja kod psihijatrijskih poremećaja poput paranoidne shizofrenije, shizoafektivnog poremećaja i drugih afektivnih poremećaja. Njegovi simptomi zapaženi su i kod osoba koje pate od demencije, Parkinsonove bolesti, lezije živčanog sustava, epilepsije te kod osoba koje imaju nedostatak vitamina B12, jetrenu encefalopatiju, dijabetes, hipotireozu ili su pak pretrpili fizičku traumu glave.

No, pacijenti koji pate od ovog sindroma imaju prilično dobru prognozu glede izliječenja. Gotovo dvije trećine pacijenata pozitivno reagiraju na liječenje, piše Life in the Fastline. Ono je usmjereno na rješavanje osnovnog uzroka bolesti kada je to moguće. Do sada korištene metode uključivale su upotrebu antipsihotika, antidepresiva, benzodiazepina, litija, antiepileptičkih stabilizatora raspoloženja i elektrokonvulzivnu terapiju.

Trajanje ovakvog stanja može se kretati od tri dana do preko deset godina.

Briga za nekoga s Capgrasovim sindromom može biti emocionalno zahtjevna, posebice ako ste vi osoba koju pacijent smatra uljezom, piše Healthline. Kako biste pomogli onome koji pati od ovog poremećaja, možete to učiniti na sljedeće načine:

Potrebno je pokušati se staviti u poziciju pacijenta i probati razumjeti kroz koji užas prolazi. Najvažnije je da se s njima ne raspravljate i ne svađate i učinite sve u vašoj moći da se osjećaju sigurno. Razgovarajte s njima i pitajte ih da li nešto trebaju. Ukoliko vi niste "uljez" potrudite se da osoba koja jeste "uljez" napusti prostoriju dok se stanje ne smiri. Ako ste to ipak vi, onda brigu prepustite nekome drugom.

Još jedna važna stavka kada se susrećete s osobom koja ima simptome ovog poremećaja ili je sklona imati ih jeste zvuk. Potrudite se da vas osoba čuje prije nego što se pojavite, i tako vašu prisutnost najavite glasnim pozdravom.