Korištena šminka kontaminirana različitim vrstama bakterija zbog neadekvatne upotrebe; istraživanje

Znanstvenici iz područja biomedicine, Amreen Bashir i Peter Lambert, sa Sveučilišta Aston analizirali su pet vrsta proizvoda – ruževe za usne, sjajila za usne, eyelinere, maskare i spužvice za blendanje – te otkrili visoku razinu kontaminacije bakterijama. Što je veći sadržaj vode u proizvodu, veća je vjerojatnost kontaminacije.

AUTOR: Science Alert
OBJAVLJENO: 03.12.19 u 15:43
https://bit.ly/3848o9N
Kad ste zadnji put provjerili rok za upotrebu šminke ili oprali četke i spužve koje koristite tijekom šminkanja? Ako je odgovor "nikad" ili čak "nedavno", možda svaki put kada nanosite šminku razmazujete zarazne bakterije po svojoj koži.

Novo istraživanje šminke provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da se na skoro 90% korištenih proizvoda mogu nalaziti potencijalno smrtonosni mikrobi poput Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Citrobacter freundii.

Znanstvenici iz područja biomedicine, Amreen Bashir i Peter Lambert, sa Sveučilišta Aston analizirali su pet vrsta proizvoda – ruževe za usne, sjajila za usne, eyelinere, maskare i spužvice za blendanje – te otkrili visoku razinu kontaminacije bakterijama. Što je veći sadržaj vode u proizvodu, veća je vjerojatnost kontaminacije.

Posebno su se istaknule spužvice za blendanje, vrsta aplikatora za šminku jajastog oblika koja je u posljednjih nekoliko godina postala jako popularna za nanošenje podloge i kontura. U njima je pronađena najveća stopa kontaminacije gljivicama, piše Science Alert.

Tim je analizirao ukupno 467 proizvoda – 96 ruževa za usne, 92 eyelinera, 93 maskare, 107 sjajila za usne i 97 spužvica za blendanje.

"Kozmetički propisi jasno navode da proizvodi ne bi trebali sadržavati patogene organizme", napisali su znanstvenici u svom radu. Ipak "70 do 90% svih analiziranih korištenih proizvoda bilo je kontaminirano bakterijama".

Kako bi otkrili zašto se to događa, znanstvenici su proveli i anketu kako bi proučili navike šminkanja korisnika ovih proizvoda. Nisu ih iznenadili rezultati koji su pokazali da je ovaj problem vjerojatno greška samih korisnika.

Kozmetika se ne kvari kao hrana. Ali rokovi za upotrebu ne stoje na njima bez veze; datum na pakovanjima označava duljinu vremena tijekom kojeg bi konzervansi trebali štititi proizvod od bakterijskog onečišćenja. Način na koji se ove informacije prenose razlikuje se od zemlje do zemlje; primjerice, u SAD-u nema propisa koji zahtijevaju podatke o isteku na pakovanju kozmetičkih proizvoda.

Jedno istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će većina korisnika ionako nastaviti koristiti šminku nakon isteka roka valjanosti. Istraživanje je provedeno na malom uzorku od samo 44 studenta u Brazilu, ali 97,9% njih je priznalo da je nastavilo koristiti kozmetičke proizvode i nakon što im je istekao rok trajanja.

Stvar je još gora sa spužvicama za blendanje. U novoj anketi je 93% ispitanika priznalo da nikada nije opralo svoje spužvice za blendanje, a 64,4% njih reklo je da im se dogodilo da im spužvica padne na pod i da je nastave koristiti nakon toga. Znanstvenici su rekli da, čak i ako se spužvice operu, još uvijek postoji značajan rizik.

"Spužvice za blendanje tek su se nedavno našle na tržištu kao proizvod za stavljanje šminke, a informacije o tome kako ih je najbolje koristiti i čistiti su ograničene. Naši rezultati pokazali su da taj proizvod sadrži najveću količinu bakterija tijekom upotrebe, a više od četvrtine njih bilo je kontaminirano enterobakterijama", napisali su u svom radu. "Blenderi se mogu očistiti toplom vodom i sapunom, što može potaknuti proliferaciju mikroba ukoliko se dobro ne osuše".

Istraživanje, rekli su znanstvenici, pokazuje da bi kozmetičke kompanije i regulatorna tijela trebala napraviti puno više da upozore kupce o sigurnosti kozmetike. Posebno su zabrinuto zbog bakterija poput E. Coli, koja je obično povezana s fekalijskim onečišćenjima.

"Treba se napraviti više kako bi se potrošači i kozmetička industrija u cjelini educirali o potrebi redovitog pranja i temeljitog sušenja spužvica za nanošenje kozmetike, kao i rizicima upotrebe šminke nakon isteka roka", rekao je Bashir.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology.


Prevela: Ružica Ereš