SZO: Kinesku epidemiju upale pluća možda je uzrokovao novi oblik coronavirusa

Iako su iz SZO-a rekli da su potrebne detaljnije informacije kako bi se točno utvrdila vrsta patogena koji je uzrokovao zarazu, rekli su da postoji mogućnost da je u pitanju novi coronavirus. Coronavirusi su velika obitelj virusa koji mogu uzrokovati razne infekcije, u rasponu od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 09.01.20 u 15:50
OSVJEŽENO: 09.01.20 u 15:50
https://bit.ly/302YX70
Više od 50 slučajeva zaraze nepoznatim virusom u Wuhanu, gradu u centralnom dijelu Kine, možda su posljedica novonastalog člana obitelji virusa koji su izazvali smrtonosne epidemije SARS-a i MERS-a, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija.

Iako su iz SZO-a rekli da su potrebne detaljnije informacije kako bi se točno utvrdila vrsta patogena koji je uzrokovao zarazu, rekli su da postoji mogućnost da je u pitanju novi coronavirus. Coronavirusi su velika obitelj virusa koji mogu uzrokovati razne infekcije, u rasponu od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Neki od virusa ovog tipa uzrokuju manje teške bolesti, a drugi – poput onog koji uzrokuje respiratorni sindrom Bliskog Istoka (MERS) – daleko teže.

"Prve informacije o slučajevima upale pluća u Wuhanu ... ukazale su na coronavirus kao mogući patogen koji je uzrokovao zarazu", navodi SZO u izjavi za medije. Dodali su da, budući da su testiranja koja su provele kineske vlasti eliminirali coronaviruse SARS i MERS kao moguće uzroke, kao i gripu, ptičju gripu, adenovirus i druge uobičajene respiratorne patogene, "nije se moglo isključiti da je u pitanju neki novi oblik coronavirusa".

Izbijanje zaraze upalom pluća počelo je prošlog mjeseca, a kineske su vlasti do nedjelje prijavile 59 slučajeva, piše The Guardian.

SZO primjećuje da se coronavirusi pojavljuju periodično – 2002. kada su uzrokovali SARS i 2012. godine kada su uzrokovali MERS. Navodi se da, prema kineskim vlastima, virus koji stoji iza slučajeva u Wuhanu može uzrokovati tešku bolest kod nekih pacijenata i čini se da ne prelazi lako s čovjeka na čovjeka.

"Potrebne su opsežnije informacije da bi se mogao potvrditi uročnik bolesti, ali i da bismo dobili bolje razumijevanje epidemiologije, kliničke slike, istraživanja radi utvrđivanja izbora, načina prijenosa, stupnja zaraze i potencijalnih protumjera", rekli su iz SZO-a.

Kineski dužnosnici su 2003. godine prikrivali epidemiju SARS-a nekoliko tjedana prije nego što su sve veći broj smrtnih slučajeva i glasine o epidemiji prisilile vlasti na otkrivanje epidemije. Bolest se brzo proširila drugim gradovima i državama 2003. godine. Više od 8.000 ljudi se zarazilo, a 775 ih je umrlo.