Američka tvrtka razvila prvi sprej za nos od "čarobnih gljiva" za liječenje PTSP-a i depresije

Psilocibin se testira za liječenje brojnih tjelesnih i mentalnih stanja, između ostalog i PTSP-a i depresije. Smatra se da ova psihoaktivna komponenta stimulira moždane receptore i oporavlja neuronske puteve – što pomaže u zacjeljivanju trauma nakon fizičkih ili psiholoških događaja.

AUTOR: Health Europa
OBJAVLJENO: 19.01.20 u 15:23
http://bit.ly/2uWyA7g
Psilocibin je supstanca koja je trenutno u proceduri testiranja za liječenje PTSP-a i depresije. Riječ je o aktivnoj supstanci u psilocibinskim gljivama, poznatijim kao "čarobne gljive".

Novi sprej za nos od "čarobnih gljiva" dizajniran je tako da olakša mikrodoziranje ljudima koji pokušavaju liječiti PTSP ili depresiju.

Tvrtka Silo Wellness iz Oregona je razvila sprej za nos od "čarobnih gljiva" na Jamajci – gdje je psilocibin legalan – u svrhe kontroliranog i umjerenog doziranja lijeka, piše Health Europa.

Sprej prolazi kroz nos i ide izravno u krvotok kroz membrane nosne sluzi i na kraju dolazi do jetre gdje se razgrađuje. Time se izbjegava osjećaj mučnine, koji je uobičajena nuspojava pri korištenju ove supstance.

"Mnogi pacijenti koji koriste psilocibin, posebice žene, žale se na želučane tegobe i povraćanje prilikom uzimanja većih doza gljiva", rekla je savjetnica odbora i investitorica u Silo Wellnessu, Becky Rotterman.

"Želimo donijeti ovaj divni prirodni lijek najprije u Oregon, a zatim i u druge savezne države – pogotovo za one pacijente koji se plaše pojesti gljive i kojima je ugodnije vidjeti svoj lijek u poznatijem obliku, poput spreja za nos", dodala je Rotterman.

Doziranje je od ključne važnosti pri uzimanju psilocibina, a pri uzimanju prve doze potrebno je neko vrijeme da ona krene djelovati, zbog čega pacijenti često uzimaju veće doze, da bi kasnije shvatili da su uzeli previše. Alternative mikrodoziranja s većom brzinom unosa važne su da bi se spriječila iskustva slučajnog uzimanja prevelike doze.

Osnivač Silo Wellnessa Mike Arnold rekao je da je razvio dispenzer nakon svog prvog iskustva sa psilocibinom, koji je uzeo na preporuku liječnika.

"Nisam mogao da ne pomislim na to koliko sam sretan što sam svoj prvi trip imao s pravim liječnikom, a ne "nekim tipom" kojeg poznajem, ali shvatio sam da većina korisnika nema takav luksuz prvi put", rekao je. "Javio sam se svom dugogodišnjem kolegi, sjajnom izumitelju Michaelu Hartmanu i složili smo se da moramo pacijentima omogućiti predvidivo doziranje kako bi sami mogli određivati željene nivoe sub-psihodeličnog ili psihodeličnog liječenja".

"Riješili smo stari problem lijekova na biljnoj ili na bazi gljiva: Kako dozirati", objašnjava Hartman. "Kako izbjeći preveliku dozu, kao primjerice u slučaju doziranja marihuane u hrani? Također smo uspjeli riješiti jednu od uobičajenih pritužbi nekih korisnika gljiva: okus i želučane tegobe".

Psilocibin se testira za liječenje brojnih tjelesnih i mentalnih stanja, između ostalog i PTSP-a i depresije. Smatra se da ova psihoaktivna komponenta stimulira moždane receptore i oporavlja neuronske puteve – što pomaže u zacjeljivanju trauma nakon fizičkih ili psiholoških događaja.

"Toliko smo zahvalni na prilici da imamo stvarne prve potrošačke proizvode od čarobnih gljiva na tržištu", rekao je glavni operativni direktor Silo Wellnessa Scott Slay. "Otkrio sam gljive nakon povratka iz Iraka, gdje sam radio na rušenju improviziranih eksplozivnih naprava i u borbama. Rat me promijenio i država Virginia mi nije uspjela pomoći u tranziciji i suočavanju sa PTSP-om".

"Bio sam na teškim lijekovima. Gljive i DMT su me spasili. Obnovio sam svoj život. Sada imam mir i svrhu i jedva čekam da ovo podijelim sa svijetom", dodao je.

Budući da su psilocibin i drugi psihoaktivni spojevi prisutni u skoro 200 poznatih vrsta gljiva, ljudi su evoluirali uz ove korisne kemijske spojeve.

Korisnici psihodeličnih supstanci već dugo znaju da male, "mikro doze" gljiva mogu korisniku pružiti duhovnu, medicinsku i terapijsku korist bez psihodeličnog tripa, kakav se događa pri uzimanju velikih doza.