Zašto su zubi toliko osjetljivi na bol?

Bol u zubima je obrambeni mehanizam koji osigurava da primijetimo oštećenja na njima i učinimo nešto u vezi toga.

AUTOR: Live Science
OBJAVLJENO: 26.01.20 u 17:15
http://bit.ly/2tRGGhs
Svoje zube možda smatrate alatom, poput ugrađenih noževa i vilica. Ali ako su toliko korisni, zašto osjećamo bol u njima? Ne bi li bilo bolje kad bismo jednostavno mogli gristi i žvakati u bilo kojim uvjetima?

Unatoč nelagodnosti koju nekad osjećamo u zubima, čini se da postoji jako dobar razlog zbog čega su zubi toliko osjetljivi.

Bol u zubima je obrambeni mehanizam koji osigurava da primijetimo oštećenja na njima i učinimo nešto u vezi toga, kaže Julius Manz, direktor programa za higijenu zuba na koledžu San Juan u Farmingtonu, New Mexico, i glasnogovornik Američkog stomatološkog udruženja.

"Ako pojedete nešto prevruće ili žvačete nešto prehladno ili ako je zub previše istrošen i izloženo je tkivo ispod njega, sve će to uzrokovati bol, a onda ta bol dovodi do toga da osoba pokušava ne koristiti taj zub i više ga zaštititi. Dakle, zaista je riječ o zaštitnom mehanizmu više nego o ičem drugom", objasnio je Manz za Live Science.

Kada ne bismo osjećali bol u zubima, vjerojatno bismo ih nastavili upotrebljavati u situacijama koje bi im mogle naštetiti, rekao je Manz. Oštećenje trajnih zuba za ljude je problem jer ih mi, za razliku od morskih pasa i aligatora, ne možemo prirodno zamijeniti.

Zubi imaju tri sloja, od kojih samo jedan – a to je najdublji sloj – može boljeti. Taj najdublji sloj zuba naziva se pulpa, a u njemu se nalaze krvne žile i živci. Bol je jedini osjećaj na koji živci u pulpi reagiraju, kaže Manz. Iako se ljudi s osjetljivim zubima mogu, primjerice, žaliti na bol u zubima izazvanu vrućinom ili hladnoćom, živci u pulpi ne osjećaju temperaturu, rekao je Manz. Oni zapravo osjećaju bol koja može biti povezana s, recimo, konzumiranjem hladnog milkshakea.

Srednji sloj zuba, dentin, je živ, ali u njemu nema živaca; međutim, u dentinu se nalazi tekućina koja se kreće dok se kreću zubi, a pulpa može osjetiti kretanje te tekućine. Treći, vanjski sloj je tvrda bijela caklina zuba, koja nije živa i ne može osjetiti ništa.

Iako je jedini dio zuba u kojem se nalaze živci, pulpa nije jedini izvor boli. Parodontalni ligament koji pričvršćuje zub za čeljusnu kos i osjeća položaj zuba dok žvačemo, također može osjetiti bol. "Svatko tko je bio na ortodontskom liječenju reći će vam da su njihovi zubi upaljeni. Taj osjećaj dolazi iz parodontalnog ligamenta", kaže Manz.

Budući da se bol osjeća i u pulpi i u parodontalnom ligamentu, ljudima može biti teško procijeniti odakle bol u njihovim zubima dolazi, kaže Manz. Otkrivanje izvora boli jedan je od većih izazova s kojima se susreću zubari.


Prevela: Ružica Ereš