Trajanje sna može utjecati na mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti djece; istraživanje

"Preporučuje se da djeca u dobi od 6 do 12 godina spavaju između 9 i 12 sati. Međutim, poremećaji sna česti su kod djece i adolescenata širom svijeta zato što im sve više vremena oduzimaju obveze u školi, gledanje u ekrane, ali i sportske i društvene aktivnosti", rekao je profesor Jianfeng Feng.

AUTOR: EurekAlert!
OBJAVLJENO: 09.02.20 u 20:31
https://bit.ly/2H5bfmV
Trajanje sna može utjecati na depresiju, anksioznost, impulzivno ponašanje i slabije kognitivne sposobnosti kod djece, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku.

Stanje sna aktivni je proces koji potiče reorganizaciju moždanog sklopa. Zbog toga je san posebno važan za djecu, čiji se mozak brzo razvija i reorganizira.

U radu Trajanje sna, struktura mozga i psihijatrijski i kognitivni problemi u djece, objavljenom u časopisu Molecular Psychiatry, analizirani su podaci 11.000 djece u dobi od 9 do 11 godina iz ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development) skupa podataka o odnosu između trajanja sna i strukture mozga. Podatke su analizirali profesor Jianfeng Feng, profesor Edmund Rolls, dr. Wei Cheng te kolege sa odsjeka informatike na Sveučilištu Warwick i Sveučilišta Fudan.

Razine depresije, tjeskobe, impulzivnog ponašanja i lošijih kognitivnih sposobnosti bile su povezane s kraćim trajanjem spavanja. Štoviše, problemi s depresijom bili su povezani s kratkim trajanjem sna i godinu dana kasnije, piše EurekAlert!

"Preporučuje se da djeca u dobi od 6 do 12 godina spavaju između 9 i 12 sati. Međutim, poremećaji sna česti su kod djece i adolescenata širom svijeta zbog toga što im sve više vremena oduzimaju obveze u školi, gledanje u ekrane, ali i sportske i društvene aktivnosti", rekao je profesor Jianfeng Feng.

Jedna ranija studija pokazala je da oko 60% adolescenata u SAD-u tijekom radnog tjedna spava manje od osam sati.

"Naši rezultati pokazuju da su problemi s ponašanjem u prosjeku za 53% viši, dok su rezultati vezani uz kognitivne performanse u prosjeku za 7,8% niži kod djece koja spavaju manje od sedam sati, u usporedbi s djecom koja spavaju između 9 i 11 sati dnevno. To naglašava važnost kvalitetnog i dužeg sna i za spoznaju i za mentalno zdravlje djece", rekao je Feng.

"Ovo su važne povezanosti između trajanja sna i strukture mozga, kognitivnih funkcija i mentalnog zdravlja djece, ali potrebna su daljnja istraživanja da bi se otkrili njihovi temeljni uzroci", rekao je profesor Edmund Rolls.