Socijalna anksioznost povezana je sa slabijim pamćenjem zamišljenih društvenih situacija s pozitivnim ishodom; istraživanje

"Moguće je da su ispitanici s jačom socijalnom anksioznošću slabije pamtili takve pozitivne društvene informacije jer ta vrsta informacija ne odgovara ustaljenoj negativnoj shemi razmišljanja koju imaju pojedinci s visokom razinom socijalne anksioznosti", rekla je autorica rada Mia Romano.

Gerd Altmann/Pixabay
AUTOR: PsyPost
OBJAVLJENO: 14.02.20 u 17:38
https://bit.ly/39AjW4E
Ljudi sa socijalnom anksioznošću teže se prisjećaju društvenih situacija s pozitivnim ishodima, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Cognition and Emotion. Istraživanje nudi više dokaza da je socijalna anksioznost povezana s pristranošću u pamćenju.

"Prethodno istraživanje pokazalo je da su simptomi socijalne anksioznosti povezane s pristranostima u sjećanju po pitanju autobiografskih informacija, s velikom sklonošću negativnim informacijama", objasnila je autorica istraživanja Mia Romano sa Sveučilišta u Waterloou. "Htjeli smo pokušati saznati javljaju li se takve pristranosti samo za negativne društvene informacije ili se mogu proširiti i na pozitivne društvene informacije, ili čak na informacije koje nemaju društveni karakter".

Znanstvenici su zamolili 197 ispitanika da zamisle deset konkretnih društvenih i nedruštvenih situacija. Kasnije se od njih tražilo da se pokušaju prisjetiti što više tih situacija i toga je li njihov ishod bio pozitivan ili negativan, kao i da se prisjete određenih detalja iz tih situacija.

"Usporedili smo pamćenje zamišljenih društvenih i nedruštvenih scenarija s pozitivnim ili negativnim ishodom; primjerice, odlazak na spoj (društvena situacija), na kojem vam je osoba s kojom se izašli dala kompliment (pozitivan ishod) ili je pak bila bezobrazna prema vama (negativan ishod), ili pravljenje večere (nedruštvena situacija) i jelo vam ispadne odlično (pozitivan ishod), ili ispadne loše (negativan ishod)", objašnjava Romano.

"U izradi ovih usporedbi uzeli smo u obzir i stupanj socijalne anksioznosti koji su prijavili sami ispitanici. Otkrili smo da su svi oni, bez obzira na stupanj socijalne anksioznosti imali slična sjećanja za nedruštvene situacije".

Međutim, primijetili su jednu tendenciju kod ispitanika s višom razinom anksioznosti. "Zanimljivo je da su postojale razlike u prisjećanju na društvene situacije ovisno o tome kolika je razina ispitanikove socijalne anksioznosti. Otkrili smo da su oni s visokom razinom socijalne anksioznosti lošije pamtili detalje situacija s pozitivnim ishodom", rekla je Romano za PsyPost.

"Moguće je da ovi ispitanici slabije pamte takve pozitivne društvene informacije jer ta vrsta informacija ne odgovara ustaljenoj negativnoj shemi  razmišljanja koju imaju pojedinci s visokom razinom socijalne anksioznosti".

Međutim, pokazalo se i da ispitanici s visokom razinom socijalne anksioznosti generalno nisu imali bolje pamćenje društvenih scenarija s negativnim ishodom od ostalih ispitanika, što je donekle iznenadilo znanstvenike.

Naravno, kao i u svim istraživanjima, upozorili su na neke slabosti svog istraživanja.

"Koristili smo novu paradigmu za istraživanje našeg istraživačkog pitanja. Ova paradigma je bila korisna jer smo uspjeli utvrditi koliko je precizna memorija sudionika za sve vrste situacija, ali važno je upozoriti da od ispitanika nismo tražili da se prisjete stvarnih događaja iz svog života", objašnjava Romano.

"Htjeli bismo provesti naknadno istraživanje kako bismo utvrdili hoće li se ovakvi rezultati ponoviti kada od ispitanika tražimo da se prisjete nekih događaja iz vlastitog života. To bi nam omogućilo da utvrdimo je li socijalna anksioznost povezana s lošijim pamćenjem stvarnih pozitivnih društvenih informacijama i pridonijela bi jačanju znanja o autobiografskoj pristranosti pamćenja u poremećaju socijalne anksioznosti".

Uz Miu Romano, autori istraživanja "Socijalna anksioznost povezana je sa slabijim pamćenjem za zamišljene društvene događaje s pozitivnim ishodima" bili su Emma Tran i David A. Moscovitch.


Prevela: Ružica Ereš