Zašto psi ne mogu jesti čokoladu?

Kakao sadrži alkaloid teobromin koji djeluje kao stimulans, slično kofeinu. Ovu tvar razgrađuju određeni enzimi porodice CYP, koje psi nemaju. Budući da nemaju potrebne enzime koji bi razgradili teobromin dovoljno brzo, ne mogu ih pravilno probaviti.

Eric Rayner/Flickr
AUTOR: Animal Wised; Wonderopolis
OBJAVLJENO: 16.02.20 u 23:14
https://bit.ly/2UVzIDh
Postoje mnoge namirnice koje ljudi svakodnevno jedu, ali nisu preporučljive za naše kućne ljubimce. Razlog je jednostavno to što smo različite vrste, a naši organizmi i fiziologija funkcioniraju na različite načine.

U probavnom sustavu ljudi nalaze se specifični enzimi koji služe za razgrađivanje određenih vrsta hrane. Riječ je o enzimima koji se zovu citohromi P450, a češće ih se naziva CYP.

Kakao sadrži alkaloid teobromin koji djeluje kao stimulans, slično kofeinu. Ovu tvar razgrađuju određeni enzimi porodice CYP, koje psi nemaju. Budući da nemaju potrebne enzime koji bi razgradili teobromin dovoljno brzo, ne mogu ih pravilno probaviti. Zato teobromin može uzrokovati pretjeranu stimulaciju središnjeg živčanog i kardiovaskularnog sustava kod pasa, što dovodi do povišenog krvnog tlaka, povraćanja, dehidracije, bolova u trbuhu, napadaja, pa čak i smrti.

Određene vrste čokolade sadrže više teobromina od drugih. Tamnije čokolade obično sadrže više ove tvari. Bijela i mliječna čokolada sadrže najmanje količine teobromina. Tamna čokolada sadrži oko tri puta više teobromina od mliječne čokolade. Posebno se treba paziti čokolade za kuhanje i kakao praha. Čokolada za kuhanje sadrži oko tri puta više teobromina od tamne čokolade, a kakao prah sadrži gotovo dvostruko više teobromina od čokolade za kuhanje.

Zbog nedostatka CYP enzima, psima je potrebno između jednog i dva dana da probavi komad čokolade. Tijekom tog procesa, ako je pas pojeo manji komad, javlja se povraćanje, proljev, hiperaktivnost, drhtanje i grčevi. U težim slučajevima može doći do respiratornog ili srčanog zatajenja. Samo 50 grama mliječne čokolade može biti smrtonosno za manje pse.

Stoga, ukoliko sumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, obavezno ga odvedite veterinaru.

Mnogo je životinja uz pse koje također nemaju ove enzime i stoga ne mogu probavljati čokoladu. Kakao je otrovan i za mačke, ali su one, za razliku od pasa, nešto sklonije ignorirati čokoladu. Medvjedi je također ne mogu jesti.

Trovanje čokoladom moguće je i kod ljudi, iako bi doza za to morala biti vrlo velika. Teobromin, slično kofeinu, pojačava rad srca, može uzrokovati nesanicu, tjeskobu, drhtavicu... Međutim, dosta je lakši od kofeina i ima slabiji utjecaj na ljude. S druge strane, teobromin opušta mišiće, uključujući i one u bronhijalnom području i često se koristi za liječenje astme.


- Izvori: Animal Wised; Wonderopolis
Prevela: Ružica Ereš