Broj zaraženih u Italiji mogao bi biti deset puta veći od službenih podataka

U Italiji je zabilježen veći broj smrtnih slučajeva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a najnoviji podaci pokazuju da je od infekcije u jedva mjesec dana umrlo 6.077 ljudi, dok je broj potvrđenih slučajeva u trenutku pisanja ovog teksta prešao 68.000. Međutim, testiranje na bolest je često ograničeno na ljude koji traže bolničku skrb, što znači da tisuće slučajeva nisu registrirane.

Guglielmo Mangiapane/Reuters

Medicinski radnici u bolnici Casalpalocco u Rimu posvećenoj liječenju slučajeva bolesti Covid-19, koju uzrokuje novi koronavirus. (24.3.2020)

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 24.03.20 u 20:17
https://bit.ly/3bmfo2Q
Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći od službenih podataka, izjavio je u utorak čelnik agencije za statistiku u toj zemlji. Talijanska vlada priprema nove mjere kako bi prisilila ljude da ostanu kod kuće.

U Italiji je zabilježen veći broj smrtnih slučajeva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a najnoviji podaci pokazuju da je od infekcije u jedva mjesec dana umrlo 6.077 ljudi, dok je broj potvrđenih slučajeva u trenutku pisanja ovog teksta prešao 68.000.

Međutim, testiranje na bolest je često ograničeno na ljude koji traže bolničku skrb, što znači da tisuće slučajeva nisu registrirane.

"Odnos jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan", rekao je Angelo Borelli, voditelj Agencije za civilnu zaštitu, talijanskom listu La Repubblica.

Nakon četiri tjedna naglog porasta broja smrtnih slučajeva i slučajeva zaraze, stopa rasta se od nedjelje smanjila, što daje nadu da bi najagresivnija faza zaraze mogla biti gotova.

"Službeni brojevi u posljednja dva dana ukazuju na usporavanje epidemije", rekao je Giorgio Gori, gradonačelnik Bergama, grada u Lombardiji, regiji koja je pretrpjela najveće gubitke u zemlji. "Oprezan sam jer se ne želim obmanjivati, ali istodobno se nadam da će puna dva tjedna izolacije i sve restriktivnije mjere polučiti rezultate".

Vlada je zatvorila sva neesencijalna poduzeća do 3. travnja, a na današnjem sastanku trebale bi se donijeti još restriktivnije mjere, uključujući novčane kazne za ljude koji ne poštuju mjere zabrane kretanja novčanim kaznama do €4.000, u odnosu na trenutnih maksimalnih €206.

Nova direktiva vladi bi dala i mogućnost produljenja pojedinih mjera izolacije i do 31. srpnja, piše Reuters.

Gori je rekao da ne vidi kako bi poduzeća mogla ostati zatvorena još dugo, ali je rekao kako bi vlada mogla razmotriti proširenja restrikcija za najugroženije skupine, posebice starije osobe.

Agencija civilne zaštite priopćila je da najveću poteškoću s kojom se suočila ova zemlja u borbi protiv virusa predstavlja nedostatak maski i respiratora – problem koji je mučio talijanski zdravstveni sustav otkako je zaraza 21. veljače izbila u Lombardiji.

Guverner regije Veneto, Luca Zaia, naredio je oduzimanje veterinarskih respiratora, rekavši da bi se mogli prenamijeniti za ljudsku upotrebu.

Budući da i druge zemlje nastoje sačuvati vlastite medicinske zalihe, konzorcij talijanskih tekstilnih i modnih kompanija prenamijenio je svoje proizvodne linije i uskoro će moći proizvesti pola potrebne količine maski.

"Ovo će našem sustavu dati potrebnu municiju za ovaj rat i izbjegavanje naše ukupne ovisnosti o uvozu", rekao je novinarima Domenico Arcuri, talijanski povjerenik za vanredne situacije.

Vlada je priopćila kako brojni industrijski sektori, uključujući dobavljače lijekova, moraju nastaviti raditi tijekom krize, no raste i nezadovoljstvo nekih sindikata koji smatraju da je propisani popis strateških pitanja preširok. Očekuje se da će radnici u metalnoj, kemijskoj, tekstilnoj, gumeno-plastičnoj i papirnoj industriji u srijedu stupiti u štrajk, alarmirajući vladu koja vodi razgovore sa sindikatima kako bi pokušala spriječiti zastoj.

"Posljednje što si Italija može dopustiti je industrijski sukob na nacionalnoj razini u ovoj izvanrednoj situaciji", rekao je zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani za televiziju SkyTG24.


Prevela: Ružica Ereš