Mogu li kućni ljubimci dobiti Covid-19 i mogu li vas zaraziti?

Svjetska zdravstvena organizacija je 13. ožujka objavila ažurirane informacije u kojima tvrdi da "trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci poput pasa ili mačaka mogu zaraziti novim koronavirusom". Ipak, kao i inače, važno je održavati redovitu higijenu nakon kontakta s ljubimcima.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 30.03.20 u 16:32
OSVJEŽENO: 30.03.20 u 16:32
https://bit.ly/2xxY2kT
U veljači je u Hong Kongu na koronavirus testiran jedan pas. Rezultat testiranja pokazao je  "slabu pozitivnost" na koronavirus i životinja je smještena u karantenu.

Ministarstvo za poljoprivredu ribarstvo i konzervaciju (AFCD) u Hong Kongu potvrdilo je da ponovljeni testovi sugeriraju da pas ima "nisku razinu" virusa i da je vjerojatno u pitanju bio slučaj prijenosa s čovjeka na životinju.

Pas, pomeranac, nije pokazao nikakve simptome bolesti, ali je potvrđeno da je njegov vlasnik zaražen.

Zato su vlasnici kućnih ljubimaca sve zabrinutiji da bi ih njihovi ljubimci mogli zaraziti – no, što kaže znanost je li to moguće?

Mogu li dobiti virus od svog ljubimca?

Svjetska zdravstvena organizacija je 13. ožujka objavila ažurirane informacije u kojima tvrdi da "trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci poput pasa ili mačaka mogu zaraziti novim koronavirusom".

Nekoliko svjetskih zdravstvenih organizacija izdalo je savjete rekavši da nema dokaza da kućni ljubimci mogu širiti ili se zaista inficirati virusom na isti način kao ljudi.

"Stoga nema opravdanja za poduzimanje mjera protiv životinja koji su česti kućni ljubimci kakve bi mogle ugroziti njihovu dobrobit", rekli su iz Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti slažu se da "nema razloga misliti da bi bilo koje životinje u SAD-u, uključujući kućne ljubimce, mogle biti izvor zaraze novim koronavirusom".

Raymond R. R. Rowland, veterinar sa Sveučilišta na Manhattanu, Kansas koji se specijalizirao za svinjske viruse rekao je da se "slabi pozitivni" rezultati često javljaju prilikom testiranja svinja, što može dovesti do poteškoća za poljoprivrednike.

"Reći ću vam što kažem i njima", rekao je Rowland za The New York Times, "sačekajte i vidite".

Čak i ako pomeranac ima nisku razinu infekcije, kaže Rowland, "to ne znači da je životinja dovoljno zaražena da može širiti virus".

Pas bi jednostavno mogao biti domaćin za bolest bez da se razboli ili zarazi druge ljude ili životinje.

Moram li promijeniti ponašanje prema kućnom ljubimcu?

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je "uvijek dobra ideja oprati ruke sapunom i vodom nakon kontakta s kućnim ljubimcima.

"To vas štiti od raznih uobičajenih bakterija, poput E. Coli ili Salmonelle, koje se mogu prenositi između kućnih ljubimaca i ljudi".

Kada je riječ o zaštiti od koronavirusa, SZO savjetuje sljedeće:

- Tijekom kihanja pokrijte usta i nos maramicom ili unutrašnjom stranom lakta

- Maramicu odmah bacite u kantu za smeće koja ima poklopac

- Nakon toga operite ruke, i općenito ih često perite vodom i sapunom, ili u nedostatku vode i sapuna dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola

- Držite se podalje od ljudi koji kašlju i kišu. Važno je izbjegavati nepotrebne izlaske iz kuće i prakticirati 'socijalno distanciranje'.

Više savjeta možete pronaći na službenoj stranici SZO-a.


- Izvor: Independent
Prevela: Ružica Ereš