Stručnjaci za koronavirus sa Sveučilišta Johns Hopkins testiraju novu metodu terapije

U korona-krizi informacije su odlučujuće. Istraživači Sveučilišta Johns Hopkins opremljeni su vrhunskim znanjem i imaju najbolje reference. Objavljuju brojke i činjenice o pandemiji – i traže sredstva protiv virusa

AUTOR: Carla Bleiker
OBJAVLJENO: 13.04.20 u 10:28
OSVJEŽENO: 13.04.20 u 10:28
https://bit.ly/2RxWcrr
Harvard, Yale, Johns Hopkins? Prve dvije institucije su svjetski poznate i važe kao najpoznatija elitna sveučilišta u SAD-u. No, u vremenima korone, stručnjaci sveučilišta Johns Hopkins (JHU) u Baltimoru u saveznoj državi Maryland, u prvim su redovima kada treba informirati javnost i proučiti virus. Službene brojke iz kojih se vidi koliko ljudi je u nekoj zemlji umrlo od koronavirusa, ili kojima se mjeri koliko brzo se virus širi, najbrže dolaze sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Na interaktivnoj karti koju je sačinio Centar za sistemske znanosti i inženjerstvo renomiranog sveučilišta u Marylandu, točno se može pratiti koliko ima slučajeva zaraza koronavirusom. Tako je njemačka javnost u ponedjeljak saznala da je Njemačka prešla prag od 100.000 zaraza.

Onaj tko na karti zumira SAD, se može informirati čak o stanju u pojedinim okruzima. Tako je u srijedu pisalo da je u Outagamie okrugu u Wisconsinu bilo 25 potvrđenih slučajeva koronavirusa, uključujući i jedan smrtan slučaj.
Makro-pregled pokazuje da SAD sada imaju najviše slučajeva korone, više od zemalja kao što su Španjolska, Italija ili Njemačka, piše Carla Bleiker za DW.

Korisne informacije

Kako bi stvorili tako detaljan pregled, znanstvenici JHU-a prikupljaju podatke od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), regionalnih i državnih ministarstava zdravlja i iz lokalnih medijskih izvještaja. JHU je svoju interaktivnu kartu prvi put predstavio 22. siječnja.

Kako je priopćeno, internetska stranica je načinjena kako bi se „istraživačima, državnim institucijama i javnosti stavio na raspolaganje alat pomoću kojeg se zaraza može pratiti u realnom vremenu", kaže Lauren Gardner iz JHU-a na svom blogu.

Drugi znanstvenici JHU-a naveliko rade na stjecanju novih saznanja o virusu. Peter Thielen i Thomas Mehoke, molekularni biolozi, pokušavaju dešifrirati genom SARS-CoV-2. Tako možemo doći do dragocjenih informacija. „Na osnovu genoma koje mi vidimo (ovdje u Marylandu) možemo zaključiti koliko je otprilike bilo pozitivnih slučajeva u ovoj saveznoj državi", kaže Mehoki u intervjuu za internetsku stranicu JHU-a." „Tako možemo bolje razumjeti veličinu problema. I to je posebno važno, jer u nekim mjestima se vrši samo ograničen broj testova".

Prvoklasna terapija i istraživanja

Medicinari JHU-a sada testiraju jednu novu metodu terapije protiv ovog virusa. Formirali su mrežu bolnica u čitavoj zemlji u kojima se proučava krvna plazma pacijenata koji su ozdravili. Nadaju se da bi se infuzijom plazme osoba koje su preživjele „mogli izliječiti teško oboljeli COVID-19 pacijenti i da bi se njome mogao ojačati imunološki sustav medicinskog osoblja", priopćilo je sveučilište.

Onaj tko se od virusa liječi u bolnici tog sveučilišta, ima sreće. Ta bolnica je jedna od najboljih u SAD-u. Na rang-listi najboljih bolnica u SAD koju sastavlja „U.S. News&World Report" se u sezoni 2019/20 nalazila na trećem mjestu, kao i u protekle tri godine. A gerijatrijski odjel je na aktualnoj listi čak na prvom mjestu i važi kao najbolji specijalistički odjel svoje vrste u SAD.

JHU ima sjajne rezultate i kada je riječ o istraživanju zdravlja. Proteklih godina, master-studije na odsjeku za javno zdravlje na tom sveučilištu su na listi „U.S. News&World report" stalno važile kao najbolje. S tog sveučilišta potiče za sada 18 dobitnika Nobelove nagrade za medicinu – posljednji put su tu nagradu dobila dva tamošnja istraživača 2019. godine.

Stoga nije nikakvo čudo što su istraživači i stručnjaci JHU u prvim borbenim redovima u borbi protiv koronavirusa.

Tekst "Tko su stručnjaci za koronavirus sa Sveučilišta Johns Hopkins?", autorica Carla Bleiker, objavljen je na portalu DW