Ne postoje dokazi da lijekovi za kašalj imaju bilo kakvu korist, med je puno bolja opcija, potvrdili naučnici

"Unatoč tome što predstavlja jedan od najčešćih uzroka traženja medicinske pomoći, ne postoji koristan tretman za subakutni kašalj", rekli su naučnici u British Journal of General Practice.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 22.04.21 u 09:19
https://bit.ly/3dDpsbK
Ne postoje dokazi da lijekovi za kašalj imaju bilo kakvu korist, a jedan od sedam bolesnika zapravo doživi negativne nuspojave, pokazalo je novo istraživanje.
 
Švicarski naučnici koji upoređuju lijekove s placebom nisu pronašli primjere gdje su isti znatno ubrzali oporavak ili poboljšali dobrobit pacijenata u bilo kojem od testiranih područja.
 
Unatoč tome, svake godine se troši oko 4 milijarde dolara na kupovinu lijekova protiv kašlja, dok naučnici kažu kako postoji malo napora za evaluaciju svih lijekova na tržištu.
 
Umjesto da propisuju lijekove, dr. Benjamin Speich i njegove kolege sa Univerziteta u Baselu, smatraju kako doktori opće prakse trebaju uvjeriti pacijente da će se njihovi simptomi poboljšati sami bez lijekova.
 
"Ovaj pregled ukazuje na činjenicu da unatoč tome što predstavlja jedan od najčešćih uzroka traženja medicinske pomoći, ne postoji koristan tretman za subakutni kašalj", rekli su naučnici u British Journal of General Practice.
 
"S obzirom na problem pretjeranog liječenja, provođenje vremena s pacijentom da se objasni sama bolest može biti presudno za zadovoljstvo pacijenata.
 
"U Velikoj Britaniji stalni kašalj košta ekonomiju 979 miliona funti godišnje u izgubljenoj produktivnosti i bolesnim danima, s dodatnih 104 miliona funti troškova NHS-a od izgubljenih doktorskih pregleda, unatoč tome što veoma malo mogu učiniti za većinu tipova kašlja.
 
Za potrebe studije, dr. Speich i njegov tim uzimali su u obzir samo klinička ispitivanja koja su slučajnim odabirom podijelili pacijente u dvije grupe: u grupu koja prima placebo i grupu koja dobiva pravi lijek, čime se smanjuje vjerovatnća da će neki efekti biti samo slučajnost.
 
Razmotrili su svaku vrstu lijeka koji je bio testiran u ovom formatu, iako su odabrali ne testirati tradicionalne kineske lijekove, te su proučavali pacijente koji su imali kašalj između tri i osam sedmica. Lijekovi koji su bili stavljeni na test uključuju uobičajenu terapiju inhalatorom astme, i drugi koji sadrži kodein.
 
"Nijedna mogućnost liječenja nije bila povezana s jasnom koristi za oporavak od kašlja ili drugih bolesničkih ishoda u bilo kojoj studiji" nakon dvije sedmice ili jednog mjeseca, pišu autori.
 
Osim toga, 14% bolesnika doživjelo je neželjene negativne nuspojave, uključujući glavobolju, mučninu, bol u prsima i u nekim slučajevima i pogoršanje njihovog kašlja.
 
Otkriće dolazi nakon što je Javno zdravstvo u Engleskoj preporučilo pacijentima da uzimaju med i vruće napitke za upaljeno grlo umjesto da pitaju svog doktora za antibiotike, piše Independent.
 
The New York Times: The Case Against Cough Medicine