Valerijana - magična macina trava

Samonikla biljka kod nas, poznata po sedativnom dejstvu. Pomaže kod nesanice, uznemirenosti, nervnih rastrojstava, grčeva

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 20.04.14 u 10:09
OSVJEŽENO: 20.04.14 u 10:09
https://bit.ly/322McKr
"Da zna ženska glava, šta je odoljen trava,
vazda bi ga brala, u pas ušivala."

Ovako kažu riječi jedne stare narodne pjesme. Odoljen je zapravo valerijana. Narod je još zove i macina trava. Svi znamo za valerijanu kao široko rasprostranjen sedativ u obliku kapi.

Ono što možda nismo znali upravo nam govore riječi ove pjesme. Valerijani, odnosno odoljenu, narod je pripisivao veliku magijsku moć. Kaže se da ko ima uz sebe uvek odoljen, odoleva demonima. Djevojke su nosile ovu biljku ušivenu u svojoj odeći, kako bi privukle ljubav i kako im muškarac koga žele ''ne bi odoljeo''. Vjerovalo se da odoljen može da izliječi i "ljude koje obuzimaju nečastive sile".

Valeriana officinalis (odoljen, macina trava, baldrijan, kozlić) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae. Kod nas je samonikla biljka, a raste na vlažnom tlu, uz rijeke i  potoke, po sjenovitim šumama, livadama sa dosta vlage. Može da naraste i preko metar u vis. Stabljika je gola, a blizu zemlje pahuljasto dlakava. Listovi su lepezasto perasti i razdaleko nazubljeni. Listovi pri vrhu su sjedeći, a donji sa peteljkom. Cvijetovi su sitni bijeli ili roze sakupljeni u metličaste cvasti. Prijatnog je mirisa. Sakuplja se korijen sa podancima u rano proljeće ili jesen, ali mora biti star dvije godine. Suši se na suncu i drži hermetički zatvoren u posudi na suvom mjestu.

Ljekovita svojstva Valerijane su mnogobrojna. Ima sedativno (umirujuće) i spazmolitičko (potiskuje mišićne spazme-grčenje) dejstvo. Koristi se kod nervne napetosti, razdražljivosti, histerije, nesanice, stresa. Koristi se i kod nervoze srca, povišenog krvnog pritiska, poremećaja krvi i jača probavne organe.

Za nesanicu se može kombinovati sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog pritiska i srčanih tegoba izazvanih stresom može se kombinovati sa glogom i lipom za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana snižava krvi pritisak pa bi osobe koje inače imaju tegobe zbog niskog pritiska trebalo da vode računa u upotrebi valerijane.

Valerijana smanjuje strahove i napetost, smanjuje grčeve i pozitivno utiče na depresiju. Zbog svog sedativnog djelovanja smanjuje pažnju i koncentraciju, pa je ne treba koristiti prije vožnje ili upravljanja nekim mašinama što zahtijeva izuzetnu koncentraciju.

Ne smije se koristiti u trudnoći, dojenju, istovremenoj primeni nekih sedativa, narkotika. Alkohol pojačava dejstvo valerijane, pa bi trebalo izbjegavati istovremenu upotrebu.


Narodni čaj od valerijane

Ostavi se supena kašika korijena u 2 dl hladne vode da stoji 10 sati. Od tog hladnog čaja uzima se 6 puta dnevno po supena kašika. Ne smije se kuhati jer biljka gubi ljekovito dejstvo.

Tinktura od valerijane

Tinktura se može kupiti u apoteci, ali je takođe možemo napraviti i sami.  U čistu i suvu teglu sipati 50g suvog korijena odoljena i preliti ga sa 300ml 70% alkohola. Dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na tamnom mjestu dvije nedelje. Procijediti i sipati u staklene flašice s dobrim zatvaračem. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Sat vremena prije odlaska u krevet popiti jednu kafenu kašičicu(20-30 kapi) tinkture s malo vode protiv nesanice. Koristi se 20- 30 kapi tri puta na dan ili po potrebi za smirenje.

Kao što vidimo, valerijana ima široku primenu, ali je potrebno voditi računa prilikom upotrebe. Bilo bi korisno konsultovati ljekara prije nego što počnemo da je koristimo.